Volkswagen обяви, че от 2025 г. всички негови електрически автомобили, продавани в Северна Америка, ще преминат от сегашния конектор за зареждане CCS (Combined Charging System) към стандарта на зареждане NACS (North American Charging Standard), разработен от Tesla.

За всички вече произведени електромобили ще се предлага съответен адаптер. Това означава, че автомобилите от всички дъщерни марки на групата, които се предлагат на северноамериканския пазар - Volkswagen, Audi и Porsche, ще разполагат с входа за зареждане, проектиран от Tesla.

Ребека Тинучи, която ръководи бизнеса със зареждане в Tesla, каза, че в началото на тази година дори не е могла да мечтае за такъв успех. В крайна сметка почти всички играчи на американския пазар вече обявиха прехода към северноамериканския стандарт на зареждане NACS.

Ford беше първият производител, който направи тази стъпка през месец май, последван от General Motors, Rivian и Volvo през юни, Mercedes-Benz и Nissan през юли, Fisker през август, Honda и JLR през септември, Hyundai, BMW и Toyota през октомври, и Subaru и Lucid през ноември. От големите производители, които все още не са преминали към стандарта NACS, остана само Stellantis.