Виетнамският производител на електрически автомобили VinFast заяви, че изтегля цялата първа партида превозни средства която е доставил в САЩ миналата година след предупреждение за безопасност, издадено от американските власти, предава БТА.

Този ход бе предприет, след като Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) заяви, че 999 от автомобилите VF 8 на VinFast са имали софтуерна грешка в дисплея на таблото, която не е позволявала да се показва важна информация за безопасността и "може да увеличи риска от катастрофа", пише Ройтерс.

Повече от 700 от 999-те бройки все още не са доставени на крайни клиенти или на автопаркове, изчислява NHTSA.

В изявление за Ройтерс от VinFast заявиха, че са издали обявление за доброволно изтегляне на единици от модела VF 8 City Edition, на който екранът на арматурното табло се изключва по време на движение или по време на престой.

До компанията не са достигнали никакви съобщения за инциденти, но извършва това изтегляне от употреба поради повишена предпазливост". се казва в съобщението.

Изявлението за изтегляне идва по-малко от две седмици след като VinFast обяви, че ще се регистрира в САЩ чрез сливане с компания със специална цел за придобиване "Блек спейд акуизишън" (Black Spade Acquisition).

През февруари VinFast изтегли 2 781 продадени автомобила VF 8 на вътрешния пазар заради проблем с предната спирачка на някои модели.

VinFast, която е основана през 2017 г. и започна да продава електрически автомобили през Калифорния тази година, е доставила две партиди автомобили VF 8 на САЩ с общ брой 2 097 единици. Виетнамският автомобилостроител планира да да изпрати първите си автомобили в Европа през юли.

В документите, подадени до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ, от VinFast посочват, че за първи път са разбрали за проблема с таблото на 27 април, докато докато са се запознавали с коментарите и опасенията на клиентите. Според агенцията за безопасност, проблемът е бил документиран 18 пъти.

NHTSA заяви, че VinFast ще въведе актуализация на софтуера, която трябва да отстрани проблема. Планира се софтуерната поправка да бъде пусната в действие на 25 май, като уведомителните писма ще бъдат изпратени на собствениците до 29 май.

Миналия месец VinFast съобщи, че е получил нов кръг финансиране от 2,5 млрд. долара от компанията майка Vingroup JSC, най-големия виетнамски конгломерат, който е основан от Фам Нхат Вуонг, първият милиардер и най-богат човек във Виетнам.