Хибридният автомобил Toyota Prius, управляван от Уейн Гердес, постави нов световен рекорд на Гинес за най-нисък разход на гориво в САЩ, шофирайки от от Западното до Източното крайбрежие. Колата измина 93,158 мили с един галон, което се равнява консумация от 2,5 л/100 км, подобрявайки стария рекорд от средата на 70-те години на миналия век от 3,36 л/100 км.

Уейн Гердес започна своето пътешествие от Западното крайбрежие и завърши до Източното крайбрежие на САЩ, изминавайки 3211,7 мили или 5168,7 км. Пътуването не е било лесно. Той се сблъсква с различни терени, непредсказуемо време, високи планински възвишения до 2100 м, температури над 40°C в пустинята Мохаве и силни ветрове от Мексиканския залив.

Уейн Гердес получава сертификата за рекорд на Гинес

Снимка: Toyota

Най-новата Toyota Prius, пусната през 2023 г., има нов спортен външен вид и по-добри технологии. Тя използва хибридната система от пето поколение на Toyota с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател и електромотор със системна мощност от 194 к.с. в модела с предно предаване и автоматична скоростна кутия. Според данните на производителя, средният разход е 4,1 л/100 км.

"Prius ни впечатли всички през последните 23 години и честно казано, продължава да ни удивлява и днес. Световният рекорд за най-нисък разход на гориво за нас е само още едно доказателство, че Prius наистина е инженерно чудо", каза Майкъл Трип, маркетингов директор на Toyota.

Toyota Prius

Снимка: Toyota

Уейн Гердес използва някои специални техники за шофиране, за да постигне такава невероятна горивна ефективност. Той тръгва бавно от местата за спиране, поддържа постоянен натиск върху педала за газ и отпуска рано, когато наближава спиране. Той използва и инерцията на колата, за да спира плавно. Важно е да се отбележи, че Уейн Гердес е наистина добър в този вид шофиране, наречен хипермилинг. Повечето хора няма да получат тези резултати, но всеки може да използва някои основни съвети, за да спести гориво, като например внимателно натискане на газта и предварително планиране на спиранията.

"За опит за рекорд като този е необходимо много планиране", сподели Уейн Гердес. "Не можете просто така да направите това. Трябва да имате план. Но също така трябва да можете да работите в движение. Така че, ако нещата се променят, трябва да промените плана си", допълни Гердес.

Компанията Toyota не каза точно колко бензин е използвал Уейн Гердес или колко е изразходвал за гориво по време на пътуването. Известно е обаче, че Toyota Prius има резервоар от 11,3 галона (43 литра), което означава, че би могъл да измине 1052 мили (1693 км) с един резервоар. Това е много впечатляващо постижение, като се има предвид, че Toyota цитира обхват от 644 мили (1036 км).

След дебюта на Toyota Prius в САЩ през 2000 г. водещата в индустрията хибридна технология се превърна в синоним на марката Toyota. Тя възприе многопосочен подход и сега предлага много видове технологии за задвижване, включително хибриди в почти всеки сегмент. Това усилие подчертава ангажимента на Toyota за постигане на целта си за въглеродна неутралност, като същевременно дава възможност на клиентите да изберат решението, което най-добре отговаря на техните нужди.