Toyota държи рекорда за брой концептуални автомобили, показани на Japan Mobility Show в Токио. От всички прототипи най-ярко се откроява спортното купе Toyota FT-Se. Предполага се, че това е идеологическият наследник на компактния спортен автомобил Toyota MR2, който се произвеждаше от 1984 до 2007 г.

Вижте концепциите на щанда на Toyota в Токио  >>  >>  >>

Слуховете за възраждането се носят отдавна, а в края на 2021 г. беше показан първият прототип на новото спортно купе. Представената на изложението концепция Toyota FT-Se има класически силует със средноразположен двигател, въпреки че тук няма двигател с вътрешно горене.

Toyota FT-Se

Снимка: Toyota

Купето има електрическо задвижване, чиито характеристики не са разкрити. Отпред вместо фирменото лого на Toyota, има емблемата на спортното подразделение Gazoo Racing. Кабината разполага с правоъгълен волан, малки екрани отстрани и издута централна конзола, украсена с пластмасова конзола тип пчелна пита.

Toyota внимателно намекна, че FT-Se не е просто красив модел, а бъдеща идея за електрически спортен автомобил. Има дори планове за внедряването на специална ръчна скоростна кутия за електрическия мотор. Възможно е концептуалният модел да влезе в серийно производство, но това не трябва да се очаква преди 2026 г.

Toyota FT-Se

Снимка: Toyota

Електрическият кросоувър Toyota FT-3e привлича вниманието с клиновидния си силует със сплескан нос. На вратите има индикатор, където може да се показва основната информация за състоянието на автомобила, а на средната колона е разположен сензор, подобен на скенер за пръстови отпечатъци. Интериорът разполага с множество екрани, отделени един от друг и волан с една спица.

Toyota FT-3e

Снимка: Toyota

Прототипите Toyota Land Cruiser Se и Toyota EPU, които бяха показани съвсем наскоро, също пристигнаха на автомобилното изложение. Товаро-пътническият модел EPU изглежда много по-готов за производство. Освен това, Land Cruiser Se се отличава с плътно тонирани стъкла, така че интериорът му остава загадка, докато вече можете да погледнете в интериора на пикапа Toyota EPU.

На публиката са показани възможностите за трансформиране на каросерията и интериора, като Toyota EPU има подвижна преграда между кабината и товарното отделение. И двете концепции са електрически и без рамки на вратите.

Toyota EPU и Toyota Land Cruiser Se

В Токио Toyota показа два концептуални микробуса Kayoibako, които имат формата на kei car, както и предсериен електрически камион IMV 0. Подразделението Toyota Auto Body, което се занимава с производството на редица серийни модели, представи минивана Toyota X-Van Gear. Автомобилът с дължина 4695 мм и височина 1855 мм има три реда седалки и широки възможности за трансформация на интериора.