Както посочват различни източници, Tesla е силно ограничена в достъпа си до батерии с необходимия обхват в някои предприятия за електрически автомобили, но това не ѝ пречи да разработва енергийни проекти. Тази седмица в Китай тя обяви началото на изграждането на завод на Tesla за производство на стационарни системи за съхранение на енергия.

По същество т.нар. мегапакети представляват големи батерии за създаване на резерв от електроенергия в случай на аварийно спиране или за преминаване към използването ѝ в структурата на слънчева електроцентрала през тъмните часове на денонощието. Според китайската информационна агенция "Синхуа" този петък Tesla е провела церемония за придобиване на собственост върху парцел в съседство със завода за сглобяване на автомобили в Шанхай. Събитието бележи началната точка по пътя към реализирането на проекта за изграждане на съоръжение, което евентуално да произвежда 10 000 единици за съхранение Megapack годишно. По отношение на съвкупния капацитет това съответства на 40 GWh годишно.

Продуктите от това съоръжение ще се изнасят по целия свят. Досега Tesla трябваше да финансира енергийните си инициативи на остатъчна основа, но появата на специализирано производствено съоръжение в Китай, където литиевите батерии остават най-евтините в света, трябва да помогне за развитието на основната дейност на компанията. Първата копка на новото съоръжение на Tesla в Шанхай ще бъде направена през следващото тримесечие, а производството му трябва да започне до четвъртото тримесечие на 2024 година.

Китайският завод за сглобяване на автомобили на Tesla вече е най-големият в света, въпреки че строителството му започна едва през януари 2019 г. и по-нататъшната работа неведнъж е била възпрепятствана от санитарните ограничения, присъщи на пандемичния период.