Tesla отново отложи дебюта на дългоочаквания си спортен модел Roadster. Концепцията за електрическия суперавтомобил беше представена още през 2017 г., а главният изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, обеща, че той ще бъде на пътя до 2020 г. След като тези планове бяха отложени, Мъск обяви, че доставките ще започнат през 2024 г. Това обаче също не се случи.

Вижте как изглеждаше концепцията >> >> >>

Към днешна дата няма значителен напредък в осъществяването на проекта за Tesla Roadster. Наскоро, по време на среща с акционери, Мъск потвърди, че пускането на модела е отложено за пореден път.

"Бих искал да благодаря на нашите търпеливи клиенти, които са направили депозити за Tesla Roadster", заяви Мъск. "Причината моделът все още да не е на пазара е, че Roadster не е просто черешката на тортата, а черешката на черешката."

Мъск допълни, че екипът би искал да работи по следващото поколение на Roadster, но по-спешни и значими за обществото проекти имат приоритет.

Въпреки че Мъск не уточни нова дата за производство, по време на по-ранна среща с инвеститорите през юли той спомена, че производството все още е планирано за 2025 г. Въпреки това, предвид новите забавяния, е възможно датата да се отложи още повече.

Подробностите за окончателния дизайн на Tesla Roadster все още са оскъдни. Очаква се визията на автомобила да бъде близка до концепцията от 2017 г., но новият дизайн на марката в стил "Cyber" може да доведе до промени в крайната версия.

През февруари Мъск заяви в публикация на платформата X (бивш Twitter), че Tesla е "радикално увеличила дизайнерските цели" и окончателният дизайн ще бъде представен следващата 2025 година.

Що се отнася до представянето, първоначалната концепция обещаваше мощност над 1 000 конски сили с четиримоторна конфигурация. Мъск също така спомена, че новият Roadster може да бъде дори по-бърз, като с опционалния SpaceX пакет може да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от една секунда.

Всичко това обаче остава спекулация, докато Roadster не бъде официално пуснат на пазара — надяваме се, че това ще се случи по-скоро, отколкото по-късно.