Шефът на най-голямата руска банка Сбербанк, Герман Греф, не успя да запали новата Lada Aura. Това стана на представянето й от изпълнителния директор на АвтоВАЗ Максим Соколов.

Вижте как изглежда най-новата Lada >> >> >>

Lada Aura на практика е луксозната версия на седана Vesta. Тя е рекламирана като "автомобил за бизнесмени и държавни служители". Моделът направи официалния си дебют на международния икономически форум в Санкт Петербург.

Новата Lada е оборудвана с 1.8-литров 4-цилиндров двигател с мощност от 122 конски сили. Той е съчетан с автоматична скоростна кутия. Интериорът е комфортен, с кожен салон и множество екстри. На централната конзола има голям дисплей, а отзад има доста свободно място за краката на пътниците.

Автомобилът получи много добри отзиви, преди в него да седне шефът на най-голямата руска банка. Греф изглежда видимо смутен от невъзможността да запали автомобила след 2 опита.

Неговите помощници отворят капака на колата, а на помощ се притичва финансовият министър на Русия - Антон Силуанов. Именно той запалва новата Lada.

Проблемът се оказва доста елементарен. Греф се пробвал да стартира колата, докато лоста на скоростната кутия бил в режим Drive. Когато той пробвал да запали автомобила се задействал имобилайзера - защитата срещу стартиране на двигателя.

Всъщност, причината новата Lada да не стартира, се оказват изрядно работещите й системи, коментират от руските автомобилни сайтове. Новата Lada Aura запалила веднага, когато скоростния лост бил поставен на P.

АвтоВАЗ планира да започне производството на най-луксозния седан в историята си през 2024 г. Цената на Lada Aura ще бъде около 2 милиона рубли или около 42 500 лева. Целта е автомобила да замени много от служебните автомобили в Русия, които обикновено са на западни или японски марки.