Автомобилът е станал доста по-изразителен, а логото отпред е увеличило размера си. Забелязва се изобилие от хромирани детайли, добавени са и дневни LED светлини. Скритите дръжки на задните врати придават спортен вид на компактния автомобил, който вече ще се предлага само във вариант с пет врати. Клиренсът е понижен, а предната и задната следи – разширени. Колелата леко са изнесени навън.
Вижте снимки
Моделът идва в осем различни цвята, сред които и огнено червено (Rouge Flamme).
Определено Clio е ориентиран към младежите - затова говори предлаганият като опция таблет Renault R-Link, който свързва колата с интернет. Дори базовото радио в автомобила предвижда USB порт и жак за допълнително устройство. Клиентите вече ще имат възможност да поръчват модела с камера за обратно виждане, карта „свободни ръце“ и приложение R-Sound Effect. Новост в гамата е и автоматичната 6-степенна трансмисия EDC с двоен съединител, както и тъчскрийн дисплеят.
В гамата на двигателите влиза 3-цилиндровият турбобензинов Energy TCe 90, чийто среден разход е 4,3 л/100 км при ниво на СО2 от 99 г/км. Той е с работен обем от 900 куб. см и е съчетан със система Start/Stop. Неговите възможности са като на 1,4-литровия мотор на марката. Максималната му мощност е 90 к.с. при 5000 об/мин., а максималният въртящ момент е 135 Нм при 2500 об/мин.
Другият нов бензинов мотор е TCe 120. Той може да бъде свързан с 6-степенния автоматик EDC. Този 1,2-литров силов агрегат е с динамиката на 1,6-литровия мотор на Renault. В момента все още тече процес на хомологация и той ще излезе на пазара от 2013 г. Тъй като е с директно впръскване и турбо неговата макс. мощност е 120 к.с., а макс. въртящ момент – 190 Нм при 1750 об/мин.
Ново попълнение е и дизеловият Energy dCi 90 (3,2 л/100 км и 83 г/км CO2). Той е 4-цилиндров, 1,5-литров с макс. въртящ момент от 220 Нм при 1750 об/мин и мощност 90 к.с. при 4000 об/мин. Ще можем да го съчетаваме с 6-степенния автоматик от 2013 г.
От компанията твърдят, че това поколение на Renault Clio е първият автомобил, който най-добре ще изрази новата линия в дизайна на марката, очертана от Лорънс ван ден Акер. В новото Clio се долавя вдъхновение от концепцията DeZir, чието име на френски означава желание. В дизайна няма и следа от агресия, моделът сякаш те приканва да го погалиш, твърди дизайнерът.


Агенция Speed-Press