Футуристичният прототип Opel Experimental, който беше представен пред публика за първи път на миналогодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, дава поглед към бъдещето на марката. Модерната напълно електрическа концепция Opel Experimental впечатлява със своите пропорции, дързък и изчистен дизайн, интелигентна аеродинамика, високоефективно използване на пространството и най-съвременна технология за осветление, включително за първи път представяща осветеното лого на Opel Blitz.

Opel Experimental

Снимка: Opel

Германският прототип Opel Experimental изразява тази енергия във видеото "Рисуване със светлина", което отвежда зрителите по време на нощен експеримент, в който показва бъдещите технологии на светлините. Моделът демонстрира как бъдещата иновативна технология за осветление ще бъде способна на много повече от осветяване на пътя и околното пространство. Тя ще спомогне да се увеличи безопасността и комфорта, като същевременно ще предизвика и емоции.

Във видеото "Рисуване със светлина", прототипът Opel Experimental показва как бъдещата технология за осветление може да разшири изгледа по напълно необикновен начин. Благодарение на завладяващите дигитални технологии за безопасност, превозни средства като Opel Experimental могат да разпознават пешеходците бързо и по-ясно от всякога. Технологията, базирана на добавена реалност, пулсира като предупредителен сигнал и показва важни съобщения и сигнали за водачите и участниците в движението чрез холограми.

Предоставянето на новаторски технологии на клиентите е дългогодишна традиция на Opel. Това се демонстрира от непрекъснатото развитие на системите за интелигентни матрични LED светлини и пикселни светлини, които Opel предлага в много от модели си, от Corsa до Astra, Mokka и Grandland до новия Combo. Благодарение на адаптивните интелигентни LED фарове, водачите на Opel имат оптимална видимост в тъмното, без да заслепяват другите участници в движението.

"Преди няколко години успяхме да скрием отделни блокове светлина, като по този начин не се заслепяват другите участници в движението по пътищата. Днес тази технология е прецизирана и усъвършенствана", сподели Филип Рьокл, ръководител на екипа "Глобално водещо комплексно осветление" в концерна Stellantis. Това става възможно, благодарение на базирани на микро пикселни системи LED HD, които имат още по-висока разделителна способност от преди и също така предлагат най-високо ниво на енергийна ефективност. "Освен това в бъдеще ще трябва да мислим за светлината в дигитален вид. Днешните стандартни модули за управление на осветлението вече не са достатъчни предвид големия брой пиксели. Работим върху архитектури на превозни средства, които позволяват графично представяне на светлината", добави Рьокл.

Opel Experimental

Снимка: Opel

Революционният прототип Opel Experimental, символ на германската енергия, показва как може да изглежда бъдещето - както отвътре, така и отвън. В интериора електрохромните материали потапят пътниците в атмосферна на нежна светлина и по този начин създават приятно усещане. Реактивните материали имат и практически свойства. Например, ако превозно средство, колоездач или пешеходец е в мъртвата зона на Opel Experimental, цветно предупреждение се появява от вътрешната страна на съответната врата, както и на предния дисплей.

Също така образът от външната страна, записан от камери, се проектира върху вътрешната повърхност на вратата. Това създава визуален ефект на прозрачност, който води до допълнително увеличаване на видимостта. Новата технология подобрява усещането в купето на автомобила и спомага за безопасността на водача, пътниците и другите участници в движението с атмосферно променяща се светлина.

Opel Experimental

Снимка: Opel

"Искаме да оптимизираме светлината за водача, а също и за камерата, така че с помощта на изкуствен интелект да може да разпознава още по-добре хора и животни", обясни Рьокл. Осветлението, камерата и сензорната технология, както и алгоритмите трябва да работят заедно за бъдещо развитие, така че възможностите за предвиждане и следователно за повишаване на безопасността на автомобила да могат да бъдат оптимизирани във всяка ситуация.

Opel Manta GSe

Снимка: Opel

Opel вече показа с Manta GSe как светлинните сигнали могат да събудят емоции и да повишат безопасността. Където и да се появи ултрамодерният уникален модел с ретро визия, привлича възхитени погледи. Това се дължи и на иновативния пикселен Vizor в предната част на Opel Manta GSe. Моделът комуникира със заобикалящата го среда чрез пикселен Vizor като може да изписва различни надписи. Инженерите работят постоянно върху този тип светлинна комуникация на бъдещето, за да подобрят безопасността за всички участници в трафика по пътищата. Иновациите и технологиите на Opel са насока как ще изглежда развитието им в близкото бъдеще.