Американската компания за производство на електрически автомобили Тесла мотърс (Tesla Motors) обяви, че от следващата година пуска спортен модел на европейския пазар, предаде ДПА, позовавайки се на публикация във в. “Файненшъл таймс“.
Автомобилът, който е с две врати и нулево равнище на вредни емисии, ще започне да се продава в края на 2009 година в Германия, Франция и Холандия на цена от около 100 000 евро (155 000 долара).
Производството на модела за 2008 година започна през март и той вече се предлага на американския пазар. В момента Тесла събира заявки за модела за 2009 година, съобщи компанията. Автомобилът е обявен за първия спортен електрически автомобил. Моделът е с мощен електрически двигател, който се захранва чрез литиево-йонни батерии. За пълното зареждане на батериите са необходими три часа и половина, като този процес продължава и докато енергията се черпи от спирачките.
Двуместният автомобил е разработен съвместно с британската компания Лоутъс енджиниъринг (Lotus Engineering), отбелязва ДПА.