Опитният състезател и тестови пилот на Porsche - Ларс Керн постави нов рекорд на пистата "Нюрбургринг", като отбеляза време за обиколка от 7:07.55 минути, управлявайки предсериен Taycan. Това официално време за обиколка е с невероятните 26 секунди по-бързо, отколкото беше при последното му рекордно шофиране в електрическия седан Taycan Turbo S Sport, оборудван с пакета Performance през август 2022 г.

"26 са половин вечност в моторния спорт. Времето за обиколка на Ларс от 7:07,55 минути на пистата "Нюрбургринг" е сензационно, поставяйки Taycan в същата класа като електрическите хиперавтомобили", каза ръководителят на моделната линия Кевин Гиек. "И впечатляващото е, че в продължение на няколко обиколки Ларс записа почти едно и също време".

Снимка: Porsche

"Натисках колкото можах, но това беше наистина всичко, което можех да направя", казва Керн. Пистата "Нюрбургринг-Нордшлайфе" беше на ексклузивно разположение на опитния състезател за деня на бързите обиколки.

От съображения за безопасност тестовият автомобил беше оборудван със законово предписаната клетка за безопасност, заедно със състезателни седалки тип "кофа". В сравнение с рекорда от 2022 г. на Porsche Taycan Turbo S, времената бяха значително по-добри: предсерийният автомобил беше с дори с 25 км/ч по-бърз, насочвайки се към участъка "Шведски кръст".

Снимка: Porsche

За да илюстрирам допълнително разликата, по времето, когато Керн пресече финалната линия близо до трибуна 13 (T13) този път, той току-що щеше да е минал входа на "Нордшлайфе" на път да влезе в участъка "Антониусбухе", по време на рекордното си каране с Taycan Turbo S през 2022 г.

Това поставя разстоянието между предсерийния Taycan и настоящия Turbo S на повече от 1,3 километра - цифра, която илюстрира скока в производителността, постигнат на 20,8-километровото трасе в района на планината Айфел в Германия.