Очакваната пазарна капитализация е до 75 милиарда евро, предаде Франс прес. Това би било най-голямото листване в Европа през последните години.

Очакваната оферта за цената ще бъде между 76,50 и 82,50 евро на акция, посочи в комюнике VW, който е вторият световен автомобилостроител, даде зелена светлина в началото на септември за листването на Франкфуртската борса на производителя на митичния модел 911.

Ако операцията се реализира в горната част на ценовия диапазон, това ще бъде едно от най-големите листвания в Европа през последните години.

Отказвайки се от част от контрола си върху производителя на болиди, Volkswagen има за цел да се сдобие с милиардите, необходими за финансирането на инвестициите му в електромобили, свързани с интернет и безпилотни.

Групата посочва в комюнике, че очаква операцията да му донесе до 9,4 милиарда евро.

Капиталът на Porsche е бил разделен на 50 процента преференциални акции, предлагащи увеличен дивидент, но без право на глас, и 50 процента обикновени акции с право на глас.

Volkswagen очаква да пласира на борсата 25 процента от преференциалните акции, общо 113 875 000, представляващи 12,5 процента от капитала на предприятието.

Германският автомобилостроител обяви плановете си да пусне Porsche на борсата на 24 февруари, в деня, когато започна руската инвазия в Украйна. Последвалите икономически трусове предизвикаха неяснота за графика, но в крайна сметка пускането на борсата беше потвърдено въпреки контекста на сътресения на финансовите пазари, отбелязва АФП.