За да отбележи 50-годишнина на своя емблематичен спортен автомобил 911 Turbo, компанията Porsche представя ексклузивен юбилеен модел. Новото Porsche 911 Turbo 50 Years комбинира впечатляващи динамични характеристики с невероятни дизайнерски елементи и най-качествените материали в индустрията. Интериорът и екстериорът са препратка към историческите модели 911 Turbo, допълнени от неостаряващо елегантни и модерни стилистични елементи.

Вижте юбилейното издание на Porsche 911 Turbo 50 Years  >>  >>  >>

Предлаганият като допълнително оборудване пакет Heritage Design добавя още по-фина нотка в естетиката на юбилейния модел. Porsche ограничава серията на модела 911 Turbo 50 Years, базиран на последното поколение Porsche 911 Turbo S, до 1974 бройки в чест на годината, в която първото Porsche 911 Turbo прави своя дебют.

Снимка: Porsche

През 1974 година е представено Porsche 911 Turbo Type 930 и веднага измества границите на възможното. Моделът пренася авангардната за времето си турбо технология от състезателните болиди 917/10 и 917/30 в сериен спортен автомобил, осигурявайки му невероятни динамични качества, които съчетава с уникален дизайн и безпрецедентно ниво на функционалност в ежедневието. Юбилейният модел Porsche 911 Turbo 50 Years е базиран на 911 Turbo S, представен през 2019 г., като едновременно отдава почит на това наследство и го интерпретира отново.

Стандартните декоративни странични надписи са намигване към легендарното Porsche 911 RSR Turbo, представено на автомобилното изложение във Франкфурт през 1973 г. и само по себе си е предшественик на Porsche 911 Turbo. За целта е използван и настоящия ексклузивен метализиран цвят Turbonite на Porsche Turbo, който тук се появява за първи път при 911. Цветът Turbonite също се използва при вложките в задния капак на двигателя, капачката на резервоара за гориво, в емблемата на Porsche, а също и като контрастен цвят в логото на модела Turbo 50.

Porsche 911 Turbo 50 Years и Porsche 911 Turbo Type 930 от 1974 година

Снимка: Porsche

Друга историческа препратка е използването на сивия цвят Anthracite за перката на задното крило, задната престилка, основите на огледалата и облицовките на отворите за въздух. Лого върху решетката на задния капак на двигателя включва стилизирано изображение на турбокомпресор и изписване на годините 1974-2024. Когато вратата е отворена, LED светлинни елементи проектират изображението на турбокомпресор върху земята до автомобила. Новото Porsche 911 Turbo 50 Years е оборудвано стандартно с колела 911 Turbo S Exclusive Design в цвят Turbonite.

Уникалният интериор напомня за духа на времето от 70-те години

Интериорът на юбилейното Porsche 911 Turbo 50 Years също е препратка към историята на първия модел Turbo. Като дълбока почит към ранните модели на Porsche 911 Turbo, емблематичното шотландско каре украсява централните части на седалките и вътрешните панели на вратите. Контрасти в цвят Turbonite отличават автомобила от стандартния сериен модел Porsche 911 Turbo S. Тези акценти могат да бъдат открити върху предпазните колани, уредите за управление, декоративните шевове, декоративните ленти с вложки от черна кожа и емблемата на Porsche на спортния волан GT.

Снимка: Porsche

Предпазните лайсни на праговете в черен полиран алуминий са със светещо лого на Turbo 50. Логото е бродирано в подглавника на адаптивните спортни седалки. Допълнително лого Turbo 50 може да се открие на гърба на лявата задна седалка. Над жабката е поставена юбилейна плоча от алуминий, на която е изобразено както логото на Turbo 50, така и индивидуалният лимитиран номер на спортния автомобил. Предната колона, сенниците и облицовката на покрива са тапициран с перфориран синтетичен материал Race-Tex. Аналогов часовник Porsche Design Subsecond със специален дизайн Turbo 50 украсява арматурното табло.

Препратка към легендарните модели с пакета Heritage Design

Вдъхновеният от легендарната 50-годишна история на Porsche 911 Turbo, като опция се предлага пакетът 50 Years of Turbo Heritage Design, който допълва юбилейния модел с многобройни ексклузивни детайли на дизайна и оборудването, които са препратка към времето на моделите 911 Turbo от 70-те години. Основният цвят на пакета Heritage Design е осигурен от зелената боя металик Aventurine Green.

Porsche 911 Turbo 50 Years с пакет Heritage Design

Снимка: Porsche

Като алтернатива се предлагат както стандартните за 911 цветове, така и боите от програмата по мостра Paint to Sample. Един от компонентите на пакета Heritage Design е висококачествена декоративна графика в бяло сатенирано покритие, състояща се от три елемента - възможност за избор на надпис с индивидуален автомобилен номер между 0 и 99, лого 50 years of Turbo и логото на Porsche. Има възможност за минималистичен вид без някои или описаните графични елементи.

Историческата емблема на Porsche от 1964 г. е използвана върху предния капак и върху централните капачки на колелата Sport Classic, боядисани в брилянтно сребристо и бяло сатенирано покритие. Логата Turbo 50 и Porsche в задната част са в златисто. В интериора допълнителни елементи от кожа и от шотландско каре завършват стилистиката на юбилейния модел. Облицовката на таблото, жабката и вложките на облегалката на седалката са покрити с тъкан с класическа кройка.

Снимка: Porsche

На волана е поставена историческата емблема на Porsche, докато централната част на отделението за съхранение на конзолата носи логото на Porsche Exclusive Manufaktur, щамповано върху кожата. Циферблатите в арматурното табло и часовникът Sport Chrono на пакета Heritage Design са завършени в зелено.

Впечатляваща динамика, спортни компоненти и оборудване

В технически аспект Porsche 911 Turbo 50 Years е базирано на 911 Turbo S, който е в производство от 2019 година. Неговият 3,7-литров 6-цилиндров боксерен двигател с принудително пълнене с два турбокомпресора с променлива геометрия на турбините осигурява максимална мощност от 650 к.с. и максимален въртящ момент от 800 Нм. При собствено тегло на автомобила от 1640 кг, резултатът е съотношение мощност към тегло от 2,52 кг/к.с. Новото Porsche 911 Turbo 50 се нуждае от само 2,7 секунди за спринта от 0 до 100 км/ч и достига 200 км/ч само за 8,9 секунди.

Снимка: Porsche

Мощността се предава към колелата чрез 8-степенната трансмисия с два съединителя и активното задвижване на четирите колела, включващо електронно контролирана блокировка на задния диференциал с пълно променливо разпределение на въртящия момент. Спортната изпускателна система с черни ауспухови тръби е част от стандартното оборудване. Сниженото с 10 мм спортно активно окачване и повдигащата система на предния мост също са елементи от стандартното оборудване, както и матричните LED динамични светлини. Апаратите на стандартната спирачна система са с черно покритие.

Хронограф за неподвластния на времето спортен автомобил

Специално за собствениците на юбилейното Porsche 911 Turbo 50 Years, отделът за часовници на Porsche Design пуска специален часовник в знак на почит към модела. Хронографът 911 Turbo 50 Years е оборудван със сертифицирания механизъм Werk 01.200 с функция "обратен ход". Подобно на модела, серията на часовника е ограничена до 1974 броя и съчетава класически дизайн с модерни технологии. Неговият черен циферблат с елементи от цвета Turbonite е перфектно подобие на часовника на таблото.

Снимка: Porsche

Каишката, изработена от същата черна кожа, използвана за интериора на автомобила с декоративни шевове в Turbonite, има сгъваема закопчалка. Прозрачният корпус предлага изглед към навиващия се ротор, който е в същия стил като колелата на Porsche 911 Turbo 50. Номерът на ограниченото издание, гравиран върху титановия корпус, съответства на номера на автомобила от ограничената серия. Хронографът се предлага и в специална версия във връзка с пакета Heritage Design.

Снимка: Porsche

Лимитираното издание на юбилейния модел Porsche 911 Turbo 50 Years вече може да се види в продължаващото изложение "Отвъд производителността - 50 години от Porsche Turbo" със специална експозиция в музея на Porsche в Щутгарт-Цуфенхаузен. Доставките на юбилейния модел ще започнат през есента на 2024 г.