Спортните автомобили Porsche 718 Cayman и Boxter ще преминат към изцяло електрическо задвижване през 2025 година. Това съобщава британското издание Car, като се позовава на източници от германската компания.

По-рано тази година от Porsche заявиха, че все още не е ясно, дали следващото поколение на 718 ще се превърне в електромобил или ще запази бензиновите двигатели. Проблемът беше, че в инженерите на марката не бяха сигурни, дали с поставянето на електрически мотор автомобилът ще запази впечатляващите си характеристики.

Според последните информации, решението вече взето и в Porsche планират през 2025 година цялото семейство да получи електрическо задвижване. Така двата спортни модели ще се присъединят към кросоувъра Macan, който също преминава на ток през 2024 година.

Единственият проблем, който трябва да решат в Porsche е намаляването на теглото на автомобилите. Компанията разработва умалена версия на платформата PPE, която ще помогне за това. Също така безпокойство предизвиква и сравнително малкия пробег с едно зареждане. Засега той е едва 340 км, а в компанията са си поставали за цел поне 402 км.

Напълно елeктрическото 718 ще се предлага както и досега във версии Boxster и Cayman. Кабриолетът ще запази лекия си покрив от плат, като той ще получи олекотен механизъм, за да може да се свали още от теглото на електромобила. И двете версия ще са със задно предаване в базовия си вариант, тоест с един мотор, а като опция ще се предлага и втори - съответно ще бъдат със задвижване на четирите колела.