Основателят на Nikola Corporation Тревър Милтън дълго време е бил отстранен от управлението на компанията си, а през октомври миналата година съдебно жури го призна за виновен в подвеждане на инвеститорите относно готовността на технологията и продуктите на компанията. Присъдата, според която Милтън ще изтърпи четири години затвор, влезе в сила тази седмица.

Както отбелязва Ройтерс, федералните прокурори в съда в Манхатън са успели да докажат вината на Тревър Милтън за редица изявления, които са били съзнателно неверни. Първо, той е излъгал инвеститорите за това, че компанията е създала електрически пикап от нулата. Второ, той е излъгал инвеститорите за произхода на тяговите батерии, използвани от компанията, като е заявил, че те са успешно разработени в компанията, докато всъщност Nikola ги е закупила отвън. И накрая, една от най-запомнящите се истории за измама е създаването на прототип на камион Nikola One, който с демонстрационна цел просто се търкалял по хълм, а всъщност не можел да се движи сам със стандартното си задвижване.

Окръжният съдия Едгар Рамос подчерта след обявяването на присъдата, че подсъдимият е бил наясно, че съзнателно е споделил невярна информация с инвеститорите. В момента Милтън е на свобода под гаранция и му е дадена възможност да обжалва присъдата на съда. Първоначално прокурорите настояваха за 11 години затвор, но присъдата се оказа по-снизходителна.

Защитата на Милтън настояваше за условна присъда, като изтъкваше липсата на злонамереност у обвиняемия при оповестяването на информацията, която се е основавала на неговия "прекомерен вътрешен оптимизъм" за успеха на основаната от него компания.

В речта си пред съда Милтън настояваше, че е на изпитателен срок, защото съпругата му се нуждае от грижи след продължително лечение. "Не съм искал да навредя на никого и не съм извършил престъпленията, в които съм обвинен", заяви бизнесменът пред съда. Съдията беше категоричен в решението си, като заяви, че "законът не освобождава от отговорност притежателите на добри намерения". Тревор Милтън беше задържан под стража през октомври 2022 г. и очакваше решението на съда, което беше обявено едва миналия понеделник.