Новото поколение на Subaru Forester дебютира на автомобилното изложение в Лос Анджелис. Шестото издание на кросоувъра е по-скоро еволюция, тъй като остава верен на традициите, защото точно така го обичат клиентите на основните пазари.

Вижте как изглежда новото Subaru Forester  >>  >>  >>

Промененият външен дизайн на Forester е основната актуализация в модела. Новият модел на Subaru има изцяло нов дизайн със съвременен и по-мускулест силует, като същевременно запазва характерния външен вид на своите предшественици.

Снимка: Subaru

Предната част на автомобила включва смела решетка, която се слива с компактните LED фарове и създава интегриран ефект на щит. Новият модел е придобил правоъгълни арки на колелата, а решетките в предните калници са функционални, тъй като въздухът се вентилира през тях от предните арки на колелата.

Дръзките раменни линии на кросоувъра подчертават височината и здравината, докато изпъкналите арки на калниците подчертават способността му за проходимост извън пътя. Размерите на новия Forester са останали почти непроменени, като в сравнение с предшественика, дължината се е увеличила с 15 мм до 4656 мм, а ширината се е увеличила с 13 мм и сега е 1829 мм.

Снимка: Subaru

Височината не се е променила изобщо и заедно с релсите на покрива е 1730 мм, като се е запазил и пътният просвет от 221 мм. Модернизираната платформа Subaru Global Platform има подсилени опори на окачването, но междуосието от 2670 мм не се е променило.

При производството на каросерията са използвани нови технологии за заваряване, а общата дължина на съединенията е увеличена повече от три пъти - от 8 на 27 метра. Всички тези мерки позволиха да се увеличи устойчивостта на усукване на каросерията с 10%, както и да се намалят вибрациите в кабината. Механизмът за монтиране на електрически усилвател на волана е модернизиран.

Снимка: Subaru

Интериорът запазва аналогови инструменти, като няма виртуални дисплеи дори сред опциите. Запазени са физическите бутони и класическият селектор на скоростната кутия. Единствената голяма актуализация е новият екран на мултимедийната система Starlink с диагонал 11,6 инча във вид на таблет, който вече е познат от други модели на Subaru.

Такъв дисплей се предлага само във високите версии, а в основата има два отделни 7-инчови сензорни екрана, като долният отговаря само за управлението на климатика . Появила се е безжична връзка на интерфейсите чрез Apple CarPlay и Android Auto, както и опционално вентилиране на предните седалки.

Снимка: Subaru

Обемът на багажника е увеличен от 818 на 838 литра, а със сгънат заден ред седалки се е увеличил от 2101 на 2107 литра. За първи път електрическото задвижване на капака на багажника има функция за активиране с махване на крака под бронята.

Новото Subaru Forester има подобрена система за наблюдение EyeSight, която освен съществуващите две камери има и трета, монтирана в центъра под предното стъкло. Тази камера разпознава по-бързо велосипедисти и пешеходци.

Снимка: Subaru

Новият Forester получи и електрически усилвател на спирачките, който позволява на електрониката да започне да забавя по-бързо и по-интензивно. Ако водачът внезапно загуби съзнание и не реагира на предупрежденията, системата ще включи аварийните светлини, плавно ще спре автомобила и ще отвори ключалките на вратите. В новия модел вече е внедрена и пълноценна система за 360-градусово наблюдение.

Снимка: Subaru

За американския пазар новото Subaru Forester ще се предлага с 2,5-литров 4-цилиндров атмосферен боксерен бензинов двигател, комбиниран с безстепенна автоматична скоростна кутия Lineartronic и постоянно симетрично задвижване на всички колела S-AWD. Мощността на двигателя е 183 к.с., а въртящият момент е 241 Нм.

Системата X-Mode може да има един или два режима на електрониката за шофиране извън пътя, в зависимост от конфигурацията. В Америка продажбите на новото поколение Forester ще започнат през пролетта на 2024 г. Дотогава Subaru ще покаже и версии за други пазари.