Още през септември 2023 г. беше представен новия електрически хечбек MINI Cooper SE с фирмено обозначение J01, а сега британската марка, собственост на BMW Group показа новото MINI Cooper с три врати, задвижвано с бензинови двигатели. За разлика от електрическото MINI Cooper SE, новото бензиново MINI Cooper ще се произвежда в британския град Оксфорд.

Вижте новото MINI Cooper с 3 врати и бензинов двигател  >>  >>  >>

Петото поколение на MINI Cooper е олицетворение на простотата в нейната най-харизматична форма. Типичните за марката пропорции напомнят за историята на MINI и заедно с впечатляващата предна решетка придават на новия модел характерното му лице. Интериорът впечатлява с минималистичен дизайн, дигитални иновации и завладяващо потребителско изживяване.

Снимка: MINI

В рамките на новото семейство модели MINI ще обозначава нивата на мощност на своите бензинови двигатели за MINI Cooper с обозначението C и с обозначението S за по-мощния модел. Това означава, че атрактивното портфолио от задвижвания на новото MINI с три врати ще бъде допълнено с два ефективни бензинови двигателя с три или четири цилиндъра. Новото поколение на иконата на MINI осигурява типичното за марката усещане за управление на картинг на пътя. Чаровният дизайн на MINI Cooper съчетава традиционните ценности на марката с впечатляваща яснота.

"При MINI имате "Силата на избора", което означава, че в допълнение към напълно електрическите модели на MINI предлагаме и модели като новото MINI Cooper с бензинов двигател. Автомобилът е идеален за всички онези клиенти, които искат да шофират класическо MINI с 3 врати и ценят традиционната динамика и характерния звук на двигател с вътрешно горене", каза Щефани Вурст, ръководител на MINI.

Снимка: MINI

В интериора фокусът е поставен върху типичния за MINI минималистичен дизайн и специалните материали. Внедрени са технически иновации като операционната система MINI OS9, новите режими на задвижване и широкият набор от дигитални функции, които създават завладяващо потребителско изживяване.

Два мощни бензинови двигателя за задвижването

Новото MINI Cooper S се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров турбодвигател с мощност 204 к.с., който развива максимален въртящ момент от 300 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди. Базовият модел MINI Cooper C се задвижва от 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 156 к.с., който развива максимален въртящ момент от 230 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди.

Снимка: MINI

И двата варианта на новото MINI Cooper са оборудвани със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя. За съжаление MINI вече няма да има ръчна скоростна кутия. Традиционно колата е само предно задвижване. Новите варианти на MINI Cooper са оборудвани с окачване и амортисьори, настроени за пъргава управляемост. Чистата радост от шофирането, сигурността и комфорта се осигуряват от типичното за MINI прецизно кормилно управление в комбинация с мощните спирачки и ниският център на тежестта.

Екстериорът привлича с легендарния култов статус

Със своя смел дизайн и компактен силует, новото MINI Cooper олицетворява основната идея на марката за максимална радост от шофирането с минимален екологичен отпечатък. Изчистените повърхности на каросерията се отличават с модерния нов дизайн. Късите надвеси и късият преден капак контрастират с дългото междуосие и придават на автомобила типичните за MINI пропорции. В профил MINI Cooper има по-силно визуално присъствие, благодарение на увеличения с 16 мм до 625 мм диаметър на гумите. Дръжките за отваряне са с класическа позиция и монтаж.

Снимка: MINI

Отпред новата осмоъгълна радиаторна решетка с нейния подчертан контур дефинира още по-ясно характерното лице на MINI Cooper. На хоризонталната пластина между въздухозаборниците е монтиран най-малкият до момента радарен сензор на компанията. Общо 12 ултразвукови сензора в MINI Cooper осигуряват работата на асистиращите системи и повишават безопасността при шофиране.

В базовата версия новата визия се подчертава от хоризонталните LED дневни светлини. Изборът между три светлинни графики на дневните светлини на LED фаровете, както и оформените по нов начин матрични задни светлини осигуряват още по-силно присъствие на характерната визия. Всички три избираеми светлинни графики стартират и приключват със съответната индивидуална анимация при посрещане и изпращане.

Снимка: MINI

Интериорът е едновременно класически и иновативен

Класическото Mini е послужило за образец при оформянето на елегантния дизайн в интериора на новото MINI Cooper. Воланът с нов дизайн, кръглият OLED дисплей и типичната за MINI лента с превключватели, както и арматурното табло с двуцветна текстилна повърхност осигуряват усещането за простор в кокпита.

Снимка: MINI

Характерната лайстна с превключватели осигурява директен достъп до всички важни функции при шофиране, като ръчна спирачка, избор на предавка, бутон за стартиране и спиране, превключвател на режимите, регулатор на силата на звука и други. Селекторът на трансмисията на средната конзола освобождава място за новата поставка за безжично зареждане, където могат да се зареждат безжично смартфони.

Новият кръгъл екран в кокпита на MINI Cooper е още по-близо до водача и се достига още по-комфортно. Диаметърът на тънкия OLED дисплей с висока разделителна способност и висококачествени стъклени ръбове е 240 мм. Неговата логика на управление е подобна на тази на смартфон, позната е на потребителите от самото начало и може да се управлява интуитивно чрез докосване.

Снимка: MINI

В горната част на дисплея се изобразява съответната информация, свързана с автомобила, като скорост и разход на гориво. В главното меню функциите са подредени хоризонтално и могат да се избират чрез плъзгане и докосване. В долната част на дисплея потребителят по всяко време има директен достъп до елементите на менюто за навигация, медии, телефон и климатична инсталация.

Ясните форми структурират модерно оформения интериор с разточително предлагане на място. Панорамният стъклен покрив допълнително подчертава светлата и приветлива атмосфера. Чрез сгъване на задната седалка в съотношение 60:40, вместимостта на багажника може гъвкаво да се разширява от 210 литра до 725 литра.

Снимка: MINI

Сигурно и спокойно пътуване с множество асистенти

Новото MINI Cooper предлага множество асистиращи системи за безопасно и комфортно шофиране. Серийната функцията "Безопасен изход" следи зоната около паркирания автомобил и предупреждава приближаващите се участници в движението преди отваряне на вратата. Функцията не само забавя отключването на вратите, но и предупреждава за евентуален сблъсък чрез светлинни сигнали извън автомобила.

При следване на маршрут, навигацията опционално помага с 3D визуализация и разширен изглед, изобразяваща текущата ситуация на пътя, информация за възможностите за паркиране, включително опции за дигитално разплащане и много други. Като част от всеобхватния функционален пакет на разширения асистент за шофиране, работещите с камера и радар асистиращи функции повишават безопасността чрез подпомагане с кормилното управление и поддържането на лентата.

Снимка: MINI

Автоматичното поддържане на скоростта и дистанцията осигурява още по-комфортно шофиране в градския трафик. За да се активира интелигентният персонален асистент на OLED дисплея в новото MINI Cooper, е достатъчно някой от пътниците за произнесе Hey MINI (Хей Мини). След това се появява 3D визуализация под формата на аватар на автомобил или дигиталния спътник на MINI - Spike. В диалог с асистента, водачът може да използва гласа си, за да управлява множество опции като навигация, телефония, развлечения и други функции на автомобила.

Комуникацията с този виртуален партньор при пътувания е проста и реалистична благодарение на подобреното гласово разпознаване. С новата функция MINI за цифров ключ, смартфонът се превръща в автомобилен ключ чрез приложението MINI App. Още щом водачът се приближи на по-малко от 3 метра, се активира анимацията при посрещане на предните и задните светлини. Ако разстоянието е по-малко от метър и половина, се отключват и вратите. Това комфортно изживяване може да бъде споделено дигитално с различни потребители, включително техните съответни лични настройки на новото MINI Cooper.

Снимка: MINI

Четири нива на оборудване за индивидуална визия

С четирите нови нива на оборудване Essential, Classic, Favored и John Cooper Works, клиентите на новото MINI Cooper разполагат с разнообразни възможности за индивидуализация. Те се различават по външното и вътрешно покритие, като последното е снабдено с по-агресивен комплект за каросерията. В зависимост от предпочетеното ниво за новите MINI Cooper C и Cooper S, могат да бъдат избрани различни лакови покрития за каросерията, както и оборудване за интериора.

Всички варианти на цветовете могат да бъдат комбинирани с един от цветовете на покрива и по този начин да се създават разнообразни контрасти. За четирите нива на оборудване се предлагат и нови варианти за 16-, 17- и 18-инчовите алуминиеви джанти с аеродинамично оптимизиран дизайн. В Европа цената на новия хечбек MINI Cooper C започва от 28 900 евро, а за MINI Cooper S искат минимум 35 250 евро. По-късно новото поколение ще има хечбек с пет врати и кабриолет.