Когато през 2008 година германците от BMW представиха първото поколение на Х6, моделът предизвика коренно различни реакции. Критикувано от едни и харесвано от други, BMW X6 се превърна в истинска сензация и веднага започна да трупа поръчки и продажби. Комбинацията на SUV и Coupe първоначално изглеждаше смело, но след това производителите осъзнаха, че могат да смесят тези две концепции и да получат печелившата формула, с която да привлекат още клиенти.

Скоро останалите конкуренти започнаха да правят копия на BMW X6, но германският гигант винаги е бил еталонът и огледалото, в което се оглеждат останалите модели. Предвид успеха на първото и второто издание на BMW X6, през лятото на 2019 г. беше представено и третото поколение, което запази силуета на оригинала, но с в същото време се отличава с много променен външен вид.

Снимка: BMW Group

В началото на 2023 г. третото издание беше изцяло обновено, като модернизацията се фокусира върху подобрения в дизайна и оборудването. Динамичното и екстравагантно излъчване на модела се подчертава със свежи дизайнерски акценти. Модерните дигитални технологии осигуряват не само оптимизирано управление, но и напредък при системите за автоматизирано шофиране и паркиране.

Вижте как изглежда новото BMW X6 M Competition  >>  >>  >>

Освен това новото BMW X6 получи електрификация на задвижването с 48-волтова мека хибридна система, която дава възможност за още по-спонтанно разгръщане на мощността. Най-вълнуващата версия на BMW X6 носи името M Competition и привлича със спортна визия, луксозен интериор, състезателна динамика, прецизно управление и безкомпромисно пътно поведение. Шофирането на новото BMW X6 M Competition завладява толкова силно, че води до пристрастяване.

Отпред: по-тесни фарове и огромна Х-образна черна решетка

Във външния дизайн на новото BMW X6 M Competition изпъква новата предна част с характерен спортен дух и привлекателно излъчване. Новият спортен кросоувър е оборудван серийно с нови матрични LED фарове със светлини за завой и асистент за прецизно изключване на дългите светлини, така че да не заслепяват другите водачи. В сравнение с предишния вариант на BMW X6, фаровете са с по-тесни контури с 35 мм.

Снимка: BMW Group

Типичната бъбрековидната решетка вече е изцяло черна. Характерни акценти поставят хоризонталните пластини и по-големите обозначения на модела. Освен това бъбрековидната решетка и централният долен въздухозаборник образуват обща черна Х-образна зона. В профила корпусите на външните огледала, както и задният спойлер на BMW X6 M Competition са карбонови.

Долната част на задната броня е оборудвана с характерен дифузьор. Той обгръща двете характерни двойки ауспухови тръби на изпускателната система. Новото BMW X6 M Competition впечатлява с релефни профилни стени и разширени задни калници, като е качен на ексклузивни алуминиеви джанти с размер 21 инча на предната ос и 22 инча на задната ос.

В интериора: нов двоен извит дисплей и нова операционна система

В новото оформление на кокпита на BMW X6 M Competition е новият двоен извит дисплей, който осигурява модерно и в същото време ексклузивно излъчване на типичния кокпит за М-моделите. Той се състои от 12,3-инчов информационен дисплей зад волана и 14,9-инчов сензорен контролен дисплей, като двата екрана са поставени под обща стъклена повърхност.

Снимка: BMW Group

Сензорната функцията на контролния дисплей позволява значително намаляване на броя на бутоните и превключвателите в полза на дигиталното управление на множество функции. Системата за управление iDrive от най-ново поколение включва новата операционна система на BMW OS 8. Най-важните данни за водача се проектират и върху предното стъкло на Head-up дисплей със специфични спортни индикации за новото BMW X6 M Competition.

В салона е добавена голяма интериорна лайстна от фино дърво с метален ефект, ефектно осветената светлинна лайстна с графична шарка, която е допълнена с логото на М и кожения М-волан с нови карбонови лостчета за превключване. Освен това серийното оборудване включва и мултифункционални М-седалки и опори за коленете, пълно кожено оборудване Merino, както и озвучителна система Harman Kardon. Като опция се предлагат панорамен стъклен покрив, озвучителна система Bowers & Wilkins.

Снимка: BMW Group

Водачът и пътниците в BMW X6 M Competition попадат в луксозната атмосфера на изцяло кожения салон от фина кожа Merino, комбинирана хармонично с полиран алуминий, а като опция се предлагат и карбонови детайли. Интериорът е гъвкав с достатъчно пространство, повдигната позиция на седене и високо качеството на изработката с прецизна сглобка.

Удобните предни седалки са с вградени подглавници и имат странични опори, които придържат тялото на водача в острите завои. Спортните седалки са оборудвани с електрически настройки, отопление, вентилация и памет. Обемът на багажника от 580 литра се увеличава до 1530 литра при сгънати задни облегалки.

Снимка: BMW Group

Двигател: допълнителна мощност от мека хибридна система

Под предния капак на новото BMW X6 M Competition е монтиран 4,4-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора, разположени между двата реда цилиндри. При новото BMW X6 M Competition за пръв път навлиза 48-волтовата мека хибридна система.

Електромоторът, който е интегриран в компактния корпус на 8-степенната автоматична трансмисия и работи и като стартер/генератор на коляновия вал, осигурява допълнителна мощност от 12 к.с. и въртящ момент от 200 Нм. Необходимата енергия се осигурява от монтирана в моторния отсек 48-волтова батерия. Тя се зарежда чрез адаптивна рекуперация във фазите на движение по инерция и спиране.

Снимка: BMW Group

Максималният въртящ момент от 750 Нм е на разположение между 1800 и 5800 об/мин. Максималната мощност от 625 к.с. се достига при 6000 об/мин. Мощният V8 двигател в комбинация с подпомагането от електромотора осигуряват светкавично разгръщане на мощността. Новото BMW X6 M Competition ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, което е наистина светкавично бързо.

Освен това повишеният темперамент на задвижването се усеща осезаемо и при междинни ускорения. Серийната М-спортна изпускателна система с клапи с електрическо управление обогатява изживяването с емоционален гърлен звук.

Снимка: BMW Group

За състезателното изживяване в новото BMW X6 M Competition допринася и модернизираната система за задвижване на четирите колела M xDrive, комбинирана с активен М-диференциал на задната ос. Чрез менюто Setup освен базовата настройка за четири задвижващи колела 4WD, може да се избира и режима 4WD Sport за вълнуващи контролирани дрифтове, тъй като системата подава повече мощност към задните колела.

M1 и M2: червени бутони за бърз достъп до любими настройки

На пътя новото BMW X6 M Competition може да се превърне в безкомпромисен състезател. Това е истински спортист с каросерия на кросоувър. Двигателят се развърта с лекота и радва слуха със звука си, който се допълва и от пукотевицата на спортната изпускателна система. Пренасянето на тягата се осъществява прецизно чрез 8-степенната автоматична скоростна кутия M Steptronic с функцията Drivelogic, която се активира от бутона на селектора на трансмисията и променя момента на превключването.

Снимка: BMW Group

В режим Sport трансмисията превключва скоростите светкавично бързо. Перата на волана дават възможност и за ръчна смяна. Ако свалите няколко предавки в ръчен режим, ще се насладите на припукването при отпускането на газта.

Бутонът Setup се намира на средната конзола и позволява директен достъп до настройките на двигателя, амортисьорите, кормилното управление, системата за задвижване на четирите колела M xDrive и спирачната система. Водачът може да конфигурира два индивидуални варианта на предпочитаните настройки на двигателя, трансмисията и на контрола на стабилността, като след това може да ги запамети на двата червени бутона M1 и M2 на волана.

Снимка: BMW Group

След това съответната конфигурация може по всяко време да бъде активирана с натискане на един от двата бутона на волана. На средната конзола има нов бутон M Mode, от който с едно натискане водачът може да избира между настройките Road, Sport и Track, при които се променят настройките на асистиращите системи, както и индикациите на таблото и Head-up дисплея.

При продължително шофиране: изненадва с комфортно возене

Въпреки твърдите си регулируеми амортисьори, проектирани за максимален контакт с пътя, новото BMW X6 M Competition успя да осигури изненадващо комфортно возене. Спортният кросоувър поддържа усещане за лукс дори по време на продължително шофиране. Промените в надморската височина, разнообразните пътни условия и криволичещите планински маршрути предоставиха идеална възможност за тест-драйв на новото BMW X6 M Competition като водач и пътник.

Снимка: BMW Group

Новият модел надмина очакванията ми, предлагайки луксозно, но същевременно спортно изживяване при шофиране. Кросоувърът е изключително бърз, справя се с лекота със завоите по пътищата и запазва своя луксозен характер при дълги пътувания.

Новото BMW X6 M Competition не прави компромис с нищо и постига хармоничен баланс между скорост, пространство, практичност и лукс. Това е една страхотна кола, която предоставя неповторимо изживяване и пристрастява към шофирането, но също така не прави компромис и с цената от почти 280 000 лева.

Технически характеристики

BMW X6 M Competition

Размери

 • Дължина: 4948 мм
 • Широчина: 2019 мм
 • Височина: 1695 мм
 • Междуосие: 2972 мм
 • Собствено тегло: 2370 кг
 • Обем на резервоара: 83 литра

Двигател

 • Тип: 4,4-литров 8-цилиндров бензинов с двоен турбокомпресор
 • Работен обем: 4395 куб. см
 • Максимална мощност: 625 к.с. при 6000 об/мин
 • Максимален въртящ момент: 750 Нм при 1800-5800 об/мин
 • Скоростна кутия: 8- степенна спортна автоматична
 • Задвижване на колелата: двойно/4х4

Динамика

 • Максимална скорост: 250 км/ч
 • Ускорение от 0-100 км/ч: 3,9 секунди
 • Среден разход: 12,7 л/100 км
 • Емисии на СО2: 288 г/км
 • Цена на модела с ДДС: 279 550 лева