Германската марка Opel представи новият голям ван Opel Movano Electric, който е оборудван с батерия от 110 кВтч. Освен това лекотоварният автомобил получава значително повече мощност и освежен външен вид. Досега електрическият Opel Movano трябваше да се задоволява с мощност от 122 к.с., а в бъдеще задвижващата мощност ще бъде повече от два пъти по-висока при 270 к.с.

Въртящият момент нараства от 260 на 400 Нм, а максималната скорост от 110 на 130 км/ч. Вместо старите батерии с капацитет 37 и 70 кВтч ще има само една батерия от 110 кВтч. Това увеличава автономния пробег от предишните 117 или 224 км до цели 420 км.

Снимка: Opel

Както при повечето електрически автомобили на Stellantis, можете да избирате между три режима на шофиране, които също влияят на производителността. В режим Eco са достъпни 163 к.с., в режим Normal можете да използвате до 218 к.с., а в режим Power са налични пълните 270 к.с. Новият Opel Movano Electric може да ускори бързо от място дори когато е напълно натоварен и да се движи със скорост до 130 км/ч.

Водачите могат също да задават четири нива на рекуперация при спиране с помощта на лостчета зад волана. Новият Opel Movano Electric е оборудван с трифазно вградено стандартно зарядно устройство с мощност 11 кВт. Това е първият Opel, който предлага и опция за зареждане с постоянен ток до 150 кВт. Зареждането до 80% трябва да отнеме около 55 минути.

Снимка: Opel

През 2024 г. Opel Movano ще се предлага за първи път и като Movano Hydrogen. С автономен пробег от 400 км колата предлага аналогичен обхват като електрическата версия с батерия, но можете да зареждате гориво по-бързо, тъй като резервоарът за водород трябва да бъде пълен отново след около 5 минути.

Новият Opel Movano ще се предлага и с три високоефективни турбодизелови агрегата. Двигателите предлагат мощности от 120 к.с., 140 к.с. и 180 к.с., и в зависимост от мощността, могат да се комбинират с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Заедно с аеродинамичните подобрения на каросерията, задвижващите мотори намаляват разхода на гориво с до 9% в сравнение с предишните двигатели, което също така прави новия Opel Movano водещ играч в сегмента по отношение на горивна ефективност.

Снимка: Opel

Новият Opel Movano се отличава с нов и модерен характер, когато се гледа отвън, включвайки освежен дизайн отпред и отзад, който е типичен за марката, както и опционални LED фарове.

За интериора Opel обещава добра свързаност, ергономичност и отличен комфорт. Кокпитът предлага опционален 7-инчов инструментален дисплей пред водача и 10-инчовия цветен сензорен екран, разположен в горната част на централната конзола. Навигацията е възможна и с помощта на картите TomTom в 3D формат. Най-важните функции могат да бъдат достъпни чрез гласово управление.

Снимка: Opel

Смартфоните се свързват безжично към информационно-развлекателната система чрез Apple CarPlay и Android Auto. Възможно е безжично зареждане на смартфон, както и влизане и стартиране без ключ. Електрическите устройства могат да се зареждат с до 150 вата през 230-волтов контакт на арматурното табло, а опционалната предна седалка може да се използва като маса за работа и почивка.

Има и редица нови системи за подпомагане като асистент за поддържане на лентата, адаптивен круиз контрол с функция спри и тръгни, както и огледало за обратно виждане с изглед от камера.

Снимка: Opel

Новият Opel Movano се предлага в 30 варианта, като има избор между четири дължини, три междуосия и три височини, както и ван, шаси с платформа, двойна кабина, бордова платформа и в бъдеще също като и самосвал.

Товароносимостта на новия Opel Movano Electric е до 1500 кг, а дизеловата версия може да носи до 2 тона. Благодарение на практичното разположение на батерията под каросерията, товарният обем до достига до 17 кубически метра за най-големите версии.

Снимка: Opel