Преди няколко месеца Opel представи обновения модел Corsa, който стана по-модерен и дигитален. Бестселърът при малките автомобили носи отличителното лице на марката Opel Vizor и разполага с два бензинови двигателя и два варианта на изцяло електрическо задвижване. Сега Opel разширява гамата и Corsa ще се предлага за първи път като хибрид с 48-волтова технология.

Системата включва нови 1,2-литрови 3-цилиндрови бензинови двигатели с турбокомпресор със 100 к.с. и 136 к.с., които са разработени специално за хибридно приложение и литиево-йонна батерия, която се презарежда автоматично при определени условия на шофиране. Двигателите са съчетани с нова електрифицирана 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител и електрически мотор с мощност 28 к.с. Хибридната технология предлага широка гама от предимства, особено за почитателите на електрификацията, които най-често пътуват в градска среда.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

В сравнение с чисто конвенционалния вариант, разходът на гориво и емисиите на CO2 са намалени с около 18%. Собствениците на новия Opel Corsa Hybrid ще могат да се възползват от хибридното задвижване и да ползват само електричество при ниски скорости в града, наслаждавайки се на високо ниво на комфорт при шофиране, благодарение на оптималната координация на системата.

Заради компактния дизайн на хибридната система не се губи място в интериора. Новата Corsa Hybrid не е нужно да бъде зареждана от външен източник, като контакт или станция за зареждане. Колата вече може да бъде поръчана в дилърствата на Opel.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

"Новата Corsa Hybrid е идеална за ежедневни нужди, предоставяйки икономично шофиране, комфорт и удоволствие с чувство за отговорност към околната среда, защото е ефективна и електрифицирана", заяви Патрик Дингер, ръководител на Opel в Германия. "С въвеждането на 48-волтовата хибридна технология, Opel предлага практична, лесна, пестяща гориво алтернатива на моделите с чисто конвенционално задвижване, без клиентите да трябва да се адаптират към нейните специфични характеристики. Новата Corsa Hybrid допълва широкото портфолио от задвижвания и е друг важен компонент в нашата стратегия за електрификация на марката", добави Патрик Дингер.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

Шофьорите на новия Opel Corsa Hybrid могат да се насладят на особено ефективно и удобно за потребителя удоволствие от шофирането. За сравнение с бензиновата Corsa 1.2 с 8-степенна автоматична скоростна кутия, новата Corsa Hybrid с 48-волтова технология и с мощност 100 к.с. може да спести близо 1,0 литър на 100 км гориво, като същевременно ще намали емисиите на CO2. Същото важи и за Corsa Hybrid GS със 136 к.с., при която разходът на гориво и емисиите на CO2 са намалени с около 18% до 4,6-4,7 л/100 км или 103-106 г/км CO2 в сравнение с бензиновия аналог.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

Системата предлага предимства основно в градския трафик. Електрическият мотор подпомага бензиновия двигател, предимно при ускорение, например при стартиране от място. Освен това допринася за въртящия момент, особено при ниски обороти на двигателя, което благоприятства динамиката на шофиране и намаляването на CO2. При ниски скорости електрическият мотор позволява шофиране изцяло на ток до един километър или до 50% от времето на шофиране в града, благодарение на рекуперацията, включително при маневриране.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

По време на намаляване на скоростта, бензиновият двигател спира и електромоторът действа като генератор за презареждане на 48-волтовата батерия на хибридната система. Компактната и пестяща място система е оптимално координирана, за да осигури най-добра производителност по всяко време с най-ниска консумация на енергия. В зависимост от предпочитанията си за шофиране, водачите на Corsa Hybrid могат да избират и между трите режима Eco, Normal и Sport.

Дигитален кокпит със специфични дисплеи

В интериора на новия Opel Corsa Hybrid пътниците могат да се насладят на опционалния напълно дигитален дисплей с информация за водача, стандартен за Corsa GS. Той показва цялата важна информация за водача ясно и без затрудняващи елементи, с допълнителни полезни данни специфични за хибрида. Показателите на дигиталния дисплей за скоростта светят в бяло, докато бензиновият двигател работи. Ако това се изключи и автомобилът се управлява изцяло електрически, дисплеят се променя в синьо.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

Има и постоянен дисплей за захранване, разделен на Power, Eco и Charge, както и екран, който предоставя информация за енергийния поток между батерията, бензиновия двигател и колелата, както и състоянието на зареждане на батерията. Най-важните данни за изминатото разстояние, времето за пътуване, средното потребление, оставащия пробег и процента на чисто електрически маршрут могат да бъдат видени посредством дисплея с обобщена информация за пътуването, когато автомобилът е изключен.

Opel Corsa Hybrid

Снимка: Opel

Пътниците в Opel Corsa Hybrid разполагат с новата мултимедийна информационно-развлекателна система Corsa, както и 10-инчов цветен сензорен екран. Те са базирани на интегрираните в кокпита платформи за автоматично свързване от Qualcomm Technologies. Системата разполага с най-съвременни графични, мултимедийни иновативни решения и възможност за свързване чрез Wi-Fi, Bluetooth и 4G. Освен това смартфони, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, могат да се свързват безжично към мултимедийните системи на колата и също така да се презареждат.

Водещи технологии за комфорт и безопасност

Новият Opel Corsa Hybrid разполага с множество технологии и системи за подпомагане на водача като стандарт - предупреждение за челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, адаптивен круиз контрол, както и активно позициониране в лентата, разпознаване на пътни знаци и разпознаване на сънливост. Има и други допълнителни електронни помощници, които правят шофирането и маневрирането по-спокойни за шофьора.

Акцент е интелигентната матрична светлина без отблясъци, която вече има 14 LED елемента и прави шофирането на тъмно още по-безопасно. Гамата се разширява и до система за предупреждение за странична мъртва зона и новата панорамна камера за обратно виждане с висока резолюция.