Британската марка Lotus представи новия си електромобил, наречен Emeya. Новият модел обединява емоция и логика, мощност и прецизност, като свързва силата на спортните гени на Lotus с лукса и комфорта на електрически автомобил с четири врати. Името Emeya е избрано, за да олицетворява амбицията и ангажираността, които Lotus имат за този нов спортен електромобил.

Новият Lotus Emeya може да се конкурира с електрически автомобили като Porsche Taycan и Tesla Model S. Новият модел представлява лифтбек с пет врати с дължина около 5 метра и четириместен интериор. Lotus Emeya има активна аеродинамика. В петата врата е интегрирано голямо повдигащо се крило с две повърхности, което осигурява притискаща сила, еквивалентна на 215 кг. Големият заден дифузьор има подвижни странични секции.

Снимка: Lotus

Въздухозаборникът отпред разполага с активни щори, които се отварят с електронно управление, ако е необходимо повишено охлаждане на батерията и спирачките. Новият Lotus Emeya е базиран е на платформата Electric Premium Architecture, която е най-екстремната версия на китайския автомобилен гигант Geely, който контролира марката Lotus от 2017 г. Моделът има въздушно окачване и 800-волтова електрическа система с два електромотора.

Базовият Lotus Emeya S разполага с мощност 612 к.с. и 710 Нм въртящ момент. Спортната версия Lotus Emeya R е с увеличена мощност до 905 к.с. и 985 Нм въртящ момент, а задният електромотор също е с двустепенна скоростна кутия вместо 1-степенна. Emeya R ще може да спринтира от място до 100 км/ч за 2,78 секунди, а максималната скорост е ограничена до 256 км/ч.

Снимка: Lotus

И двете модификации са оборудвани с батерия с капацитет 112 кВтч. Номиналният пробег с едно зареждане е 600 км за версията Emeya S и 490 км за версията Emeya R. Зарядното устройство поддържа мощност до 350 кВт, така че зареждането на батерията до 80% ще отнеме само 18 минути, а за 5 минути може да получи заряд за изминаването на още 150 км.

Вижте как изглежда новият Lotus Emeya  >>  >>  >>

В интериора на новия Lotus Emeya прави впечатление големият централен екран на мултимедийната система и компактните дисплеи пред водача и пътника. Пред водача има и проекционен дисплей.

Снимка: Lotus

Централният тунел умишлено е направен по-масивен. За облицовката на салона и тапицерията на седалките се предлага избор между модерни синтетични материали или кожа напа. Използвани са някои устойчиви материали като плат от преработени влакна, взети от модната индустрия. Аудиосистемата KEF Dolby Atmos с мощни високоговорители осигурява висококачествен 3D съраунд звук, какъвто не сте чували досега.

Според създателите му, новият Lotus Emeya е луксозен автомобил с висока производителност за водачи, които търсят чиста радост, неподправена емоция и непрекъсната увереност на пътя.

Снимка: Lotus

Инженерите обещават, че Emeya ще се движи и управлява, както би трябвало да го прави един истински Lotus. Екипът, създал новия Lotus Emeya е обединил богато наследство на марката с интелигентното представяне и най-новите авангардни технологии, за да разшири границите за това как едно луксозно електрическо превозно средство трябва да изглежда и да се управлява, правейки го наистина за водачите.

Производството на новия Lotus Emeya е планирано да започне през 2024 г. Все още не са оповестени цените на модела. Lotus Emeya се присъединява като водещ модел към гамата луксозни електрически превозни средства на Lotus, като част от визията на компанията да се превърне в глобална марка до 2028 г.