Новият компактен кросоувър Lexus LBX получи първите си големи европейски отличия, спечелвайки титлите на водещото британско автомобилно списание и уебсайт What Car? (Каква кола?) "Автомобил на годината" в абсолютната класация и "Малък SUV на годината" за 2024 г. в съответната категория. Марката Lexus запази и най-високия статут на оценката за надеждност на What Car? с недостижим успех за седма поредна година.

Престижните награди бяха обявени на представителна церемония в Лондон и възвестяват пристигането на новия модел, от когото се очаква да промени правилата на Lexus, извеждайки марката на нова пазарна територия в Европа. Това създава потенциал за увеличаване на продажбите и привличане на много нови за марката клиенти. Японската марка Lexus запазва и пълното си лидерство в категорията "Награда за надеждност", получавайки отличието за седма поредна година.

Lexus LBX

Снимка: Lexus

"Наградата "Автомобил на годината" на What Car? беше спечелена от Lexus LBX, който продължава да надгражда през последните 12 месеца. Въпреки че си съперничи с модели от конкурентния пазар на малките SUV, със своя универсален характер той е по-добър от всеки съперник, не на последно място, защото е първият автомобил в класа, който съчетава хибридна ефективност с лукс на голям модел. А във времена, когато цените достигат много високи стойности, той предлага подобни качества на удивително изкушаваща цена", отбелязва Стив Хънтингфорд, редактор на базираното във Великобритания автомобилно списание What Car?.

Lexus LBX

Снимка: Lexus

"Наградата за надеждност" Стив Хънтингфорд коментира по следния начин: "За разлика от други категории в класациите на What Car?, тази не изисква дебатиране. В последното ни проучване за надеждност Lexus завърши на първо място за седма поредна година. От една страна автомобилите на марката са сред най-надеждните, които можете да закупите, а от друга, с малкото създадени проблеми от колите, сервизите се справят по-бързо, ефективно и, както ни съобщиха собствениците на Lexus, без да се заплаща допълнително. Lexus е дъщерна компания на марката Toyota, която завършва на второ място в проучването, утвърждавайки факта че тези стандарти са валидни за цялата компания".

Снимка: Lexus

Приемайки наградата "Автомобил на годината", Крис Хейс, директор на Lexus в Обединеното кралство, отбеляза: "Това е чест, която ще бъде източник на голяма гордост и вълнение за всички, участвали в създаването на Lexus LBX, от главния инженер, до работещите на производствената линия хора. Той възнаграждава огромните усилия, инвестирани в създаването на малък автомобил, който е наистина премиум във всяко отношение и е автентичен продукт на Lexus. И при този модел не са правени компромиси. Новият Lexus LBX притежава целия лукс на майсторската изработка, високото качество и характерно поведение на пътя при шофиране, които ще откриете във всеки автомобил, който носи логото на марката Lexus".