Компанията Lexus представи най-компактния си модел досега, наречен Lexus LBX. Новият революционен кросоувър е базиран на модулната платформа GA-B, която беше използвана при модела Toyota Yaris Cross. Дължината на Lexus LBX е едва 4190 мм, широчината е 1825 мм, височината е 1545 мм, а междуосието е 2580 мм.

Вижте как изглежда Lexus LBX >> >> >>

С новия революционен кросоувър Lexus LBX японската марка ще разшири присъствието си на нови пазари. Моделът използва съвременни идеи в дизайна и технологиите, като същевременно запазва характерните качества на Lexus като изработка с много високо качество и прословутото японско гостоприемство.

Новият компактен Lexus LBX е насочен предимно към потребителите в Европа. Досега приоритетните пазари за марката бяха Северна Америка, Близкия изток, Япония и Китай. За първи път именно Стария континент е водещият глобален регион за разработването на новия модел на Lexus. Това решение трябва да помогне на Lexus LBX да стане един от най-продаваните модели на марката в Европа. За Lexus това не е просто поредната новост, а важен крайъгълен камък в историята на сравнително младата японска компания, основана през 1989 година.

Новият Lexus LBX има оригинална двуцветна каросерия с черен "плаващ" покрив и предни врати с триъгълно стъкло, докато задните врати са с цяло стъкло. Каросерията е стоманена, но предният капак е от алуминий. Новият дизайн на предницата включва традиционната за марката трапецовидна радиаторна решетка, която тук е отрязана в горната част, оставяйки само трапец без рамка, а фаровете са свързани с хромирана лайстна. Предлагат се четири варианта на дизайна - Elegant, Relax, Emotion и Cool, които се различават по цветовите и декоративните решения. Джантите са с диаметър 17 или 18 инча.

Интериорът на новия Lexus LBX няма нищо общо с този на Toyota Yaris Cross и е направен в стила на по-големите модели на Lexus. Пред водача е поставен 12,3-инчов виртуален инструментален панел, а в средата на таблото е позициониран 9,8-инчов таблет с мултимедийна система, в менюто на който е свързан контрола на климатика. Седалките са тапицирани с изкуствена или естествена кожа според оборудването.

На задния ред седалки има достатъчно пространство за двама пасажери. Обемът на багажника е 332 литра във версията с предно предаване и 300 литра във варианта със задвижване на всички колела. В салона има значително подобрена звукоизолация.

Сред опциите са прожекционен дисплей, аудиосистема Mark Levinson с 13 високоговорителя, вътрешно осветление с избор от 50 цвята, система от 360-градусови камери и др.

Новият кросоувър Lexus LBX се предлага само с хибридно задвижване, което включва 1,5-литров атмосферен 3-цилиндров бензинов двигател и биполярна никел-метал хидридна батерия с ниско съпротивление и висока изходна мощност. Максималната мощност на хибридната система е 136 к.с. с максимален въртящ момент от 185 Нм, който се предава на колелата чрез електромеханична вариаторна автоматична трансмисия. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 9,2 секунди.

Базовата версия на Lexus LBX с предно предаване има полунезависимо задно окачване и тежи 1280 кг. Във версията с опционално задвижване на всички колела чрез системата E-Four с отделен електрически мотор на задната ос отзад е монтирано независимо окачване и пиковата мощност на хибридната инсталация не се променя. Новият Lexus LBX ще бъде пуснат на конвейера в края на тази година, а продажбите в Европа трябва да започнат в началото на 2024 г. Цените все още не са оповестени.