Citroen обнови своя мултифункционален ван SpaceTourer. Моделът за пътнически превози се отличава с нова предна част с по-модерен дизайн в унисон с новата стилистична идентичност на марката. Обновеният Citroen SpaceTourer предлага подобрено арматурно табло с технологичните предимства на новия 10-инчов сензорен екран на последното поколение на информационно-развлекателна система и още по-практичното оформление на интериора с повече интелигентни отделения за съхранение на вещи.

Вижте как изглежда новият Citroen SpaceTourer  >>  >>  >>

Оборудването на модела включва интуитивно управление и бързи реакции на всички мултимедийни приложения, безжична интеграция на смартфон чрез Apple CarPlay и Android Auto, индуктивен панел за безжично зареждане на смартфони. С гъвкавите възможности за различни конфигурации на пространството и удобства на борда, обновеният SpaceTourer е по-способен да отговори на модерните предизвикателства.

Снимка: Citroen

Новият Citroen SpaceTourer се предлага в две дължини на каросерията и представлява модерен салон на колела, тъй като е свързан и многофункционален, предлагащ многобройни конфигурации за настаняване на до 9 пътника в комфортна среда. Това е идеалното транспортно средство за изпълнение на всички ежедневни задачи, независимо дали са в професионалната област или в личния живот.

Новият SpaceTourer е не само идеалният голям ван за многочленните семейства, но и за големите компании, за спортните отбори и т.н. Моделът е извънредно практичен и удобен за ежедневна употреба, както и много по-модерно и функционално средство за професионален превоз на пътници.

Снимка: Citroen

Заедно с обновения SpaceTourer идва и новият електрически Citroen e-SpaceTourer, който предлага два варианта батериите, по-голямата от които увеличава автономния пробег до 350 км и гарантира напълно спокойно пътуване по обичайните ежедневни маршрути. Електрическата версия осигурява максимална гъвкавост и устойчиво решение за чистата мобилност с оптимален контрол на разходите за експлоатация. За професионалните превозвачи това е ефективна възможност да се включат в енергийния преход и да подобрят екологичния си имидж.

Особено важно за извършващите маршрутни услуги е и получаването на постоянен достъп до зоните с емисионни ограничения, а на разположение на всички пътници е насладата от ненадминатия комфорт при пътуване и задоволството от пълния контрол върху разходите. С новото приложение за изчисляване на маршрута с отчитане на спирките за зареждане e-Routes, потребителите вече могат да се възползват от услугите на истински личен асистент, който да им помогне да планират по-дългите си пътувания.

Във външния дизайн на обновения Citroen SpaceTourer изпъква изправената предна част с високо разположен преден капак. Промяната е особено видима при оформлението на предната решетка, което включва и новата овална емблема на марката. От двете страни емблемата е свързана с фаровете посредством елегантна черна лента на райета с мотивите на шеврона.

Формата на предните светлини е обновена чрез светлинната графика с вертикална лента, свързваща две хоризонтални линии. Новата светлинна графика е много лесно разпознаваема и добавя подчертано модерен щрих в дизайна на предната част на каросерията.

Снимка: Citroen

Новата предница прави впечатление със своите компактни и хармонични форми, които увеличават визуално широчината. Те преливат плавно в страничния силует на каросерията със своите забележително семпли и изчистени линии.

Към досегашната палитра от три основни цвята на външното лаково покритие бяло Kaolin, сиво Steel и черно Perla Nera са добавени и два нови нюанса с ефект металик - сиво Titanium и зелено Kapari. Декоративните тасове на 17-инчовите колела вече се отличават с нова емблема в центъра, докато новите 17-инчови алуминиеви джанти са с нов дизайн и нов релефен паяк в централната част с вградена емблема.

Снимка: Citroen

В интериора на обновения Citroen SpaceTourer има ново арматурно табло със свеж дизайн с още по-практични възможности и удобства. Таблото с централен нов 10-инчов сензорен HD екран е още по-функционално с по-големи и по-интелигентно проектирани отделения за съхранение на вещи. Стойките за чаши и напитки от двете страни в горната част например са модифицирани така, че да бъдат удобни и за смартфони. Новата зона за съхранение на вещи в центъра на горната част на таблото от своя страна вече е разширена и може да побира таблети.

При по-високите нива на оборудване това отделение е покрито с капак за повече сигурност. Централната част на арматурното табло предлага нов блок за управление на функциите, който обединява приборите за избор на предавките и режимите на шофиране, както и увеличена по размер зона за съхранение на вещи, включваща и индуктивен панел за безжично зареждане на смартфони.

Декоративните панели с алуминиев ефект създават естетично разграничение на тази зона. Принос за хармонията в дизайна на таблото имат и другите декоративни елементи в сива тоналност, преминаващи по цялата му ширина между горната и долната част. Воланът също е нов, с вградени прибори за управление на различни функции като смартфон, аудиосистема, системи за асистенция на водача и др., както и възможност за отопление.

Снимка: Citroen

Новият SpaceTourer предлага изцяло нови измерения на свързаността в интериора, като разполага с най-доброто, за да направи преживяването на борда напълно свързано. Стандартното оборудване на всички версии на новия SpaceTourer вече включва блок на контролните прибори пред водача с 10-инчов екран и дигитални показатели.

Екранът е цветен и дава възможност за индивидуално конфигуриране на най-важната информация за водача, който може да се наслади на естетически привлекателното графично изображение с висока разделителна способност. Новият SpaceTourer разполага с новата информационно-развлекателна система My Citroen Play, която се базира на нов 10-инчов HD сензорен екран, разположен в центъра на арматурното табло. 

Снимка: Citroen

Сензорният екран е лесен за използване и много гъвкав. Той контролира мултимедийната среда, като музика или телефон, както и функциите за конфигуриране на автомобила. Той копира вашия смартфон безжично чрез WiFi дублиране и е съвместим с Android Auto и Apple CarPlay. Разполага с разпознаване на глас, превръщайки тази медийна система в истински личен асистент.

В най-усъвършенстваната си версия My Citroen Drive Plus включва свързана 3D навигация, която отчита пътните условия в реално време. Удобният индуктивен панел за безжично зареждане на смартфони е разположен на централната конзола с непосредствен достъп за водача и пътника отпред. Новият SpaceTourer може да бъде оборудван с до четири на брой гнезда USB-C, от които две са на арматурното табло и две на втория ред седалки, както и два контакта с 12 волта.

Новият Citroen SpaceTourer осигурява максимален комфорт и практична среда за всички приложения и форми на употреба. Интериорът предлага обширно вътрешно пространство, гъвкави възможности за конфигурация на обемите, изобилие от пространство за багаж, които превръщат всяко пътуване във време за почивка независимо от броя и характера на пътуващите.

Снимка: Citroen

Новият модел е функционален и гъвкав, като може да се адаптира бързо и лесно към всяко приложение, нужда и конкретно изискване. Новият SpaceTourer е идеалният ежедневен спътник в пътуванията по градските улици и в извънградски условия. С височината си от 1,90 метра моделът осигурява безпрепятствен и лесен достъп до обществените паркинги и гаражи. Той се предлага в два варианта по отношение на дължината на каросерията - M с дължина 4,98 метра и L с дължина 5,33 метра.

Ванът може да превозва удобно до 9 пътника в богата гама оборудване и конфигурации. Новият Citroen SpaceTourer предлага и многобройни различни възможности за индивидуални конфигурации, които могат да задоволят всеки вкус и да отговорят адекватно на всяка форма на употреба. Частните клиенти могат да избират между 5-, 7- и 8-местни пътнически варианти, докато бизнес клиентите могат да разчитат на индивидуални решения за конкретната област и форма на приложение с конкретни решения на специфични нужди и възможност за превоз да 5 до 9 пътника.

Сред възможностите е и пакетът оборудване Business Lounge с обърнати обратно на посоката на движението втори ред седалки и пътнически капацитет до 7 човека. Седалката с подлакътник на пътника до водача може да се сгъне и така да даде възможност за транспортиране на дълги предмети или да разкрие по-добра гледка за пътниците на втория ред. Задните седалки са разделени в отношение 2/3 към 1/3 и могат да се плъзгат надлъжно, да се сгъват и да се демонтират.

Снимка: Citroen

Седалките могат също да се плъзгат надлъжно независимо една от друга, за да позволят оптимално регулиране на пространството за краката, както и да се демонтират и изнесат от купето, осигурявайки допълнителен товарен обем за превоз на обемисти предмети. Всички пътници могат да регулират ъгъла на наклон на облегалките с опори за главите за максимално комфортно и безопасно пътуване. Задните седалки могат лесно да се демонтират, за да се създаде и огромно пространство с напълно равен под за транспортиране на големи по размер товари.

Страничните плъзгащи се врати могат да бъдат оборудвани с електрически механизми. Това е много удобно за водача и пътниците при вариантите Business и Business Lounge например, тъй като те могат да ги управляват, отварят или затварят от своето място зад волана, без да е необходимо слизане или каквито и да било действия от страна на пътниците.

Снимка: Citroen

Предлага се и функция "свободни ръце" при страничните плъзгащи се врати, която позволява отваряне и затваряне на вратите без докосване в случаите, когато и двете ръце са заети. Достатъчно е леко движение с крак под ъгъла на задната броня и автомобилът отключва и отваря автоматично страничната врата от страната, от която се намирате.

Това е невероятно удобно когато се налага настаняване на по-малки деца и бебета в детски столчета например, както и в моменти, когато ръцете ви са заети с покупките при седмичното пазаруване. Отделно отварящият се заден прозорец улеснява товаренето на багажника с леко движение на ръката и позволява достъпа до него в случаите, в които отзад няма място за отваряне на целия капак.

Снимка: Citroen

Обновеният SpaceTourer предлага високо ниво на комфорт за тялото и духа на водача и пътниците, извънредно приветлив интериор, висока позиция на водача и стъклен покрив за светла и уютна атмосфера. Резултатът е приятно чувство за свобода и благополучие, подчертано от отличното ниво на шумоизолация и оптималния комфорт на возене. SpaceTourer предлага 17 практични системи за асистенция на водача, спомагащи за безопасно шофиране без стрес и напрежение.

Това са технологии, които правят ежедневието на пътя по-леко и приятно - такива са функцията за достъп и стартиране без ключ, асистентът при потегляне по наклон, видеокамерата за маневри заден ход с картина отгоре Top Rear Vision, адаптивният круиз контрол с функция Stop & Go, както и мерки за повишаване на безопасността, включващи функции като автоматичното аварийно спиране с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, предупреждението за умора и загуба на концентрация у водача, асистентът за поддържане на лентата за движение, предупреждението за потенциален сблъсък, автоматичното превключване на къси светлини, функцията за разпознаване на пътни знаци и др. Сервоусилвателят на волана вече е електрически, което спомага за намаляване на усилията на водача и подобрява маневреността.

Снимка: Citroen

В Европа новият Citroen SpaceTourer ще се предлага само в електрическата си версия е-SpaceTourer, която предлага до 350 км пробег с едно зареждане на акумулаторната батерия в комбиниран цикъл WLTP. Новият e-SpaceTourer е особено подходящ за нуждите на професионалните превозвачи, местните власти, фирми, спортни клубове и асоциации, големи семейства и други по-големи групи хора, които пътуват често заедно.

Електрическото задвижване осигурява безшумно движение, безпрепятствен достъп до зони с емисионни ограничения и намалени експлоатационни разходи. Електродвигателят с мощност 136 к.с. се предлага с два вида литиево-йонна батерия, което позволява на клиентите да изберат най- подходящия за тяхната дейност, форма на употреба и предпочитания вариант.

Версията с капацитет 50 кВтч осигурява автономен пробег от 224 км, който е подходящ за ежедневни маршрутни услуги между централната градска част и летището например. Оборудваният с батерия с капацитет 75 кВтч e-SpaceTourer вече предлага пробег до 350 км с едно зареждане, което е с цели 20 км повече от предишното поколение на модела. Автономният пробег на e-SpaceTourer е оптимизиран и благодарение на новата спирачна система с тристепенна рекуперация, която водачът може да управлява удобно посредством новите лостчета зад волана и да адаптира степента на рекуперация към условията на движение и конкретното приложение и маршрут на автомобила.

Снимка: Citroen

Електрическият ван e-SpaceTourer е оборудван стандартно с вградено зарядно устройство с мощност 7,4 кВт и може да се оборудва допълнително с трифазно зарядно устройство с мощност 11 кВт за по-бързо зареждане с променлив ток. При използване на стенен заряден модул (Wallbox) с мощност 7,4 кВт, акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч може да се зареди напълно за 6 часа и 40 минути, а батерията със 75 кВтч - за 11 часа и 20 минути.

Ако стенният заряден модул е с мощност 11 кВт, пълното зареждане отнема 4 часа и 50 минути при версията на акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч и 7 часа и 30 минути при версията със 75 кВтч. При използване на бързозарядна станция с мощност 100 кВт, възстановяването на заряда от 0 до 80% отнема само 38 или съответно 45 минути при двете версии на акумулаторната батерия.

На пазарите извън Европа и на някои специфични европейски пазари, освен с изцяло електрическо задвижване, новият Citroen SpaceTourer ще се предлага и с мощния и ефективен 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател BlueHDi с мощност 180 к.с. в комбинация с 8-степенна автоматична трансмисия.