Второто поколение на Citroen C3 Aircross дебютира през април, но тогава френската компания публикува много малко информация и дори не показа интериора на колата. Сега Citroen разкри C3 Aircross с пълни подробности. Във второто си поколение, кросоувърът е пораснал забележимо и дължината му вече достига е 4390 мм, което е с 235 мм повече от предишния модел, а междуосието е 2670 мм или с 66 мм повече. Широчината е 1790 мм, а височината - 1660 мм. Пътният просвет надвишава 200 мм.

Вижте новия Citroen C3 Aircross  >>  >>  >>

Базовата версия е с два реда седалки и обем на багажника от 460 литра, а със сгънати задни седалки капацитетът на товарното пространство ще бъде 1600 литра. За Европа се предлага и 7-местна версия. При нея вторият ред седалки е изместен с 65 мм напред, а обемът на багажника зад третия ред е символичните 40 литра. Третият ред може да бъде сгънат наравно с пода на багажника, чийто обем в този случай ще бъде 330 литра.

Снимка: Citroen

Интериорът на новия Citroen C3 Aircross значително се различава от този на предходния модел. Обичайните инструменти са изчезнали, а вместо това е монтиран компактен дисплей под самото предно стъкло. Предният панел е направен под формата на широк рафт за малки предмети. В центъра е поставен 10,25-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система, като има безжична връзка със смартфон чрез приложенията Apple CarPlay и Android Auto. Освен това има четири конектора USB-C, по два отпред и два отзад, както и 15-ватово безжично зареждане.

Снимка: Citroen

За европейския кросоувър Citroen C3 Aircross се предлагат три опции за задвижване, но само с предно предаване. Базовият вариант е оборудван с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател PureTech 100 с мощност 100 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Този агрегат вече отговаря на изискванията на екологичния стандарт Евро 7. Същият двигател е част от хибридната задвижваща система, допълнен от 48-волтов електромотор с мощност 28 к.с., който е вграден в 6-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Общата системна мощност е 136 к.с.

Снимка: Citroen

Третият вариант е чисто електрически с мотор с мощност от 113 к.с. и литиево-желязо-фосфатна батерия с капацитет 44 кВтч. Пълното зареждане е достатъчно за автономен пробег от 300 км, а максималната скорост е 145 км/ч. Електрическият модел не се предлага с трети ред седалки.

От терминал с мощност до 11 кВт зареждането на батерията от 20% до 80% ще отнеме 2 часа и 50 минути. От бързозарядна станция DC с мощност до 100 кВт батерията се зарежда за 26 минути. През 2025 г. ще се появи версия с по-голяма батерия, способна да измине 400 км с едно зареждане.

Снимка: Citroen

Производството на новия Citroen C3 Aircross ще се осъществява в завода на Stellantis в словашкия град Търнава, въпреки че предишният C3 Aircross се произвеждаше в Испания. В същия завод в Словакия ще се произвежда и близнакът на новия Citroen - Opel Frontera, който се различава по каросерията и интериора, но споделя същата технология. Новият Citroen C3 Aircross вече може да се поръчва в Европа. Във Франция базовата бензинова версия струва от 19 400 евро, за хибрида искат от 25 500 евро, а за изцяло електрическия автомобил - от 27 400 евро.