Компанията Citroen разпространи първите официални снимки на изцяло новия C3 Aircross. Новият модел споделя дизайнерския стил с хечбека C3 и обещава конкурентни показатели по отношение на вътрешното пространство и комфорта. Второто поколение на модела има амбицията да предизвика сериозен ефект в този сегмент на пазара със своето високо конкурентоспособно ценово позициониране. И двата модела използват идентичната технологична основа на платформата Smart Car, която позволява отлична гъвкавост от гледна точка на вариантите на задвижването и висока ефективност по отношение на себестойността и експлоатационните разходи.

Изцяло новият Citroen C3 Aircross е претърпял радикална промяна в сравнение със своя предшественик и прави сериозна крачка напред към нови територии. Моделът се отличава със своя по-самоуверен и настъпателен характер, по-обширно вътрешно пространство с до седем места, разширена гама от варианти за задвижване и с познатото високо ниво на комфорт за водача и пътниците. В съчетание с много привлекателното ценово позициониране и новата, по-зряла и мускулеста еволюция, новият C3 Aircross отговаря напълно на съвременните пазарни очаквания.

Снимка: Citroen

Новият Citroen C3 Aircross включва много от елементите на новия стилистичен език на марката Citroen, който бе представен за първи път при концептуалната студия Oli, а първата му серийна реализация дойде под формата на новия Citroen C3. По този начин дизайнът на новия модел съчетава в едно новата корпоративна идентичност на марката с извънредно ярката и самоуверена нова стилистична линия. В подчертано вертикалната ориентация на предната част гордо изпъква новата емблема на Citroen, допълнена от характерната светлинна графика с три светещи сегмента.

Качеството и вниманието към детайла в новия дизайн се подчертани в изключително модерен стил, който включва мотива на шеврона в изпълнението на редица елементи. В допълнение към тези графични ефекти, дизайнерите на Citroen са подходили творчески и към придаването на индивидуален облик на новия силует. Вертикалната ориентация на елементите е разчупена чрез двуцветното изпълнение на лаковото покритие на каросерията с контрастен покрив, а в излъчването на новия Citroen C3 Aircross са добавени свежи цветни акценти като клипсовете на броните и задните калници, които клиентът може да променя по свое желание.

Снимка: Citroen

Излъчването на новия Citroen C3 Aircross също е претърпяло радикална промяна, трансформирайки се от подчертано заоблени, миловидни форми към коренно различен, по-ъгловат, мускулест и напорист стил, но без нотки на агресивност. Мощният, внушаващ здравина и издръжливост нов Citroen C3 Aircross отдава дължимото на своята нова същност на SUV с високия, хоризонтално разположен преден капак.

Разширените калници, увеличената предна и задна следа на ходовата част и солидните форми в областта на "раменете" на каросерията са допълнени със защитните арки на калниците над големите колела с диаметър 690 мм. Всяка от линиите в новия дизайн добавя напрежение и енергия към осанката на модела, който излъчва много по-голяма самоувереност. Страничният силует на каросерията на свой ред е много балансиран и дава израз на новата здравина и сила.

Снимка: Citroen

Новият Citroen C3 Aircross бележи сериозен ръст по отношение на дължината на каросерията, която вече достига 4,39 метра и осигурява значително по-голямо по размери вътрешно пространство. Отлично балансираните пропорции на силуета подчертават ярко изключително дългото междуосие, което е най-голямото в тази автомобилна категория и дава възможност за повече пространство в областта на краката на пътниците отзад.

Друг елемент, станал възможен благодарение на промяната в размерите на Citroen C3 Aircross и характерна част от новия дизайн е оформлението на задните калници и колони на покрива, което създава динамична, вертикално ориентирана задна част и осигурява прекрасни условия за удобно настаняване на пътниците на третия ред седалки. Това решение представлява сериозно нововъведение в този пазарен сегмент и предоставя възможност за комфортно пътуване на до седем души благодарение на двете сгъваеми седалки в багажното пространство.

Снимка: Citroen

Новият Citroen C3 Aircross предлага и редица други находчиви решения за улеснение на семейния живот чрез многофункционални детайли с гъвкаво приложение. Едновременно с това, Citroen C3 Aircross запазва до голяма степен своите компактни външни габарити, които му позволяват лесно маневриране и безпроблемно паркиране. Новият Citroen C3 Aircross е рационален, гъвкав, комфортен и модерен SUV, който се вписва идеално в съвременното ежедневие и стил на живот.

Новото предложение на марката в B SUV сегмента споделя платформата Smart Car с хечбекa Citroen C3. Тази високотехнологична архитектура на марката Citroen е проектирана от самото начало за оптимална интеграция на различни електрифицирани варианти на задвижване. По този начин Citroen C3 Aircross е в състояние да отговори адекватно на сериозните предизвикателства на енергийния преход, като за първи път наред с традиционните двигатели с вътрешно горене се предлага и хибридна версия, която улеснява достъпа на по-широк потребителски кръг до електрифицирано задвижване и се отличава с многофункционалност, отговаряща перфектно на този тип автомобили. Нещо повече, новият модел ще се предлага и в ценово достъпен вариант с изцяло електрическо задвижване, произведено в Европа.

Снимка: Citroen

Повдигнатата стойка на Citroen C3 Aircross включва увеличен пътен просвет на окачването, по-уверено поведение на пътя, улеснен достъп до местата при качване и слизане и по-благоприятна, висока позиция на водача, който може да разчита на по-добра видимост към пътната обстановка. Всички тези елементи имат своя принос за усещането за комфорт и благополучие за всички на борда, което е още една от ярките отличителни черти на новия модел. Новото поколение на Citroen C3 Aircross ще постави особен акцент върху комфорта и ще предложи пълния спектър оборудване и технологии, очаквани от клиентите в този сегмент на пазара.

Изцяло новият Citroen C3 Aircross ще дебютира на пазара през това лято и предлага нова визия за компактния европейски SUV на един от най-големите световни пазари. Тенденцията на европейските пазари от 2020 г. насам сочи, че обемът на продажбите на моделите в B-SUV сегмента надминава значително този на хечбек моделите в B-сегмента. Към момента той вече надхвърля 2 милиона нови регистрации на годишна база, а конкуренцията на този пазар се изостря постъпателно.

Снимка: Citroen

Марката Citroen навлезе в този пазарен сегмент още през 2008 г. със своя C3 Picasso. По онова време B SUV категорията реално не съществуваше, но Citroen вече предлагаше алтернатива на традиционните типове каросерии с по-висока позиция на водача и невероятно функционално вътрешно пространство, често сравнявано с ефекта на "магическа кутия". Обозначението Aircross се появи на бял свят през 2017 г. при Citroen C3 Aircross, който запази практичните предимства на първообраза, но добави към тях и леки приключенски нотки.

Снимка: Citroen

В средата на 2024 г. марката Citroen ще отбележи пазарната премиера на новото поколение на C3 Aircross, преобразено изцяло, за да отговори на очакванията на потребителите с по-големи семейства. Той придава напълно нови измерения на оригиналната концепция със своя мощен, напорист стил, увеличено вътрешно пространство и многофункционална гъвкавост с възможност за комфортно пътуване на до седем души и електрифицирани варианти за задвижване - от хибридни до 100% електрически. Разбира се, емблематичният за марката комфорт ще бъде съчетан с модерни решения за онлайн свързаност на борда. Пазарната премиера на изцяло новия C3 Aircross ще се състои в началото на лятото на 2024 година.