Няколко месеца преди официалното въвеждане на пазара, у нас бяха представени двата модела от новото семейство на MINI. След световната премиера през септември, в България за първи път бяха показани новото електрическо MINI Cooper и новият кросоувър MINI Countryman. Новото изцяло електрическо MINI Cooper и новото MINI Countryman впечатляват с оригинален дизайн, който е съобразен както с градския характер на MINI, така и с любовта към иновациите на общността на MINI.

Пропорциите на новото поколение модели с къси надвеси, къс преден капак, дълго междуосие и големи джанти са типични за моделите на MINI. Визуалното разделяне на каросерията на три части, обгръщащата остъклена площ и открояващият се контрастен покрив позволяват моментално разпознаване на новите модели на MINI.

MINI Cooper SE

Снимка: BMW Group

Дизайнът на напълно електрическото MINI Cooper, както и на MINI Countryman изглежда много вълнуващ, благодарение на оригиналното оформление на детайлите. Скритите дръжки на вратите, липсата на разширения на арките на калниците и на страничните решетки подчертават модерното излъчване. Ясно очертаната линия на раменете на новите модели на MINI им осигурява подчертано атлетична каросерия.

Пъргавият характер на автомобила при всички нови модели се подчертава и от новите елементи на дневните светлини на LED фаровете и матрични задни LED светлини с три различни настройки.

MINI Cooper SE

Снимка: BMW Group

Типична за MINI иновативна концепция за оползотворяване на пространството осигурява максимална гъвкавост и разнообразен дизайн в интериора. Изживяването на борда отбелязва осезаем технологичен скок с новата операционна система MINI OS 9, която е оптимизирана за сензорно и гласово управление.

Кръглият OLED дисплей в средата е едновременно арматурно табло и екран за настройки и комфорт. Текстилните повърхности в интериора правят революция в естетиката на вътрешното пространство, като го редуцират до най-важното и създават усещане за уют и топлина.

MINI Cooper SE

Снимка: BMW Group

При новото семейство на MINI като Cooper се обозначават всички варианти на MINI с 3 врати, с 5 врати и MINI Cabrio, като Cooper e вече е част от наименованието на модела, а не указва задвижването. Новото изцяло електрическо MINI Cooper се предлага във версия Cooper E и като Cooper SE, с повече мощност и пробег. Електрическият мотор с мощност 184 к.с. на MINI Cooper E произвежда въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,3 секунди.

Новото MINI Cooper SE разполага с мощност от 218 к.с. и с максимален въртящ момент от 330 Нм, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди. Пробегът е 305 км за MINI Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE според цикъла WLTP. Въвеждането на пазара на новото MINI Cooper е от май 2024 г. Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 62 900 лева за MINI Cooper E и 70 800 лева за MINI Cooper SE.

MINI Countryman

Снимка: BMW Group

Новото MINI Countryman е пораснало значително в сравнение с предшественика си, предлагайки още повече пространство и комфорт. Моделът ще се предлага както с изцяло електрическо задвижване, така и с бензинови и дизелов двигатели с вътрешно горене.

Електрическият мотор с мощност 204 к.с. на MINI Countryman Cooper E произвежда въртящ момент от 250 Нм и ускорява кросоувъра от място до 100 км/ч за 8,6 секунди.

MINI Countryman

Снимка: BMW Group

Електрическото MINI Countryman SE ALL4 с мощност 313 к.с. е със задвижване на всички колела и постига комбиниран въртящ момент от 494 Нм, като ускорява модела от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Пробегът според цикъла WLTP е 462 км за MINI Countryman Cooper E и 433 км за MINI Countryman Cooper SE ALL4.

Въвеждането на пазара на новото MINI Countryman е от февруари 2024 г. за двигателите с вътрешно горене и месец май за изцяло електрическите варианти. Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 74 650 лева за бензиновото MINI Countryman C и 104 900 лева за спортната модификация MINI Countryman John Cooper Works.

MINI Countryman

Снимка: BMW Group