Чешката компания Skoda представи първото поколение на кросоувъра си Kodiaq през септември 2016 г. През април 2021 г. беше показан фейслифт на просторния SUV. От двата варианта на модела досега се продадени общо почти 800 000 автомобила по целия свят. През тази есен ще се състои официалното представяне на изцяло новата Skoda Kodiaq, а сега чехите разкриват първата важна информация за наследника. Второто поколение на модела ще възприеме еволюционния подход на развитие, тъй като няма да има радикални промени по отношение на дизайна или спецификациите.

Снимка: Skoda

Въпреки че автомобилът на снимките е с камуфлажна маскировка, тя е достатъчно тънка, за да разкрие основно по-голямата част от външния дизайн. Новият Kodiaq се отличава с разпознаваем външен вид и няма да възприема новия дизайнерски език Modern Solid, който Skoda показа за следващото си поколение електромобили.

В предната част ще видим двойните изцяло LED матричните фарове, запазени за високопроходимите модели на марката, обграждайки широката фирмена решетка с вертикални ламели, която вече е позната от новите Octavia и Fabia. Изпъкналите вертикални отвори в предната броня отвеждат въздушния поток за по-добро охлаждане.

Снимка: Skoda

В профила виждаме, че колоните за страничните огледала са преместени малко по-надолу на вратите, вероятно за подобряване на аеродинамичната ефективност. В задната част се вижда, че новата Skoda Kodiaq е проектирана с по-плоски светлини, които вероятно са по-широки от това, което ни е позволено да видим на тези снимки. Вероятно светлините се простират върху задния капак, който осигурява достъп до багажника.

Снимка: Skoda

Дължината на второто поколение на Kodiaq е 4,76 метра или с 6 см по-дълго от своя предшественик, но междуосието е останало непроменено - 2,79 метра. Във версията със 7 места, новият Kodiaq може да събере между 340 и 845 литра в зависимост от това дали седалките на третия ред са сгънати или не. При модела с 5 места максималният товарен обем скача до колосалните 910 литра, което е увеличение със 75 литра в сравнение с първото поколение на модела. Пътниците на третия ред седалки вече имат допълнително пространство от 15 мм повече за главите.

В интериора новата Skoda Kodiaq се възползва от 12,9-инчов сензорен централен екран, а пред водача има 10,25-инчов дигитален инструментален панел и проекционен дисплей на нивото на очите. Има дори функция за дистанционно паркиране, налична чрез приложение за смартфон, заедно с подобрени системи за спешен асистент и асистент за задръствания. Адаптивният круиз контрол с функция "Спри и тръгни" може да работи при скорост до 60 км/ч.

Снимка: Skoda

Второто поколение на Skoda Kodiaq ще се предлага 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател тип мек хибрид 1.5 TSI, произвеждащ мощност 150 к.с., насочени към предните колела чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. В гамата следва 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 2.0 TSI с мощност 204 к.с. със задвижване на всички колела AWD и DSG. Запазва се и 2,0-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател 2.0 TDI с мощност 150 к.с. в модела с предно предаване и 193 к.с. във версията с 4х4, като и двата дизелови мотора се комбинират със 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Снимка: Skoda

За първи път новата Skoda Kodiaq ще се предлага като plug-in хибрид с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1.5 TSI и електромотор за комбинирана мощност от 204 к.с. Хибридната система на Kodiaq iV се комбинира с 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. Благодарение на батерията с капацитет 25,7 кВтч, зареждащата се в контакта версия PHEV ще предлага чисто електрически пробег над 100 км. Батерията може да бъде презаредена с постоянен ток до 50 кВт, докато на зарядна станция с променлив ток мощността достига максимум до 11 кВт.