Новата Honda Civic Type R пристигна в България в навечерието на рождения ден на легендарния едноименен модел. Официалният представител на марката Honda за страната ни - "Бултрако" АД, направи всичко възможно, за да отговори на незатихващия интерес към спортния хечбек. Още с дебюта си, горещият хечбек за пореден път завоюва титлата за най-бърз сериен автомобил с предно предаване в света.

Вижте в детайли новата Honda Civic Type R   >>  >>  >>

Неотдавна новата Honda Civic Type R за пореден път завоюва титлата за най-бърз автомобил с предно предаване в света на прословутата 20,8-километрова писта "Нюрбургринг-Нордшлайфе". Членове на развойния екип на модела постигнаха времето от 7,44:881 минути на "Зеления ад", въпреки увеличената му през 2019 г. дължина.

Снимка: Honda

Новият Civic Type R се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 2.0 VTEC Turbo, комбиниран с 6-степенна механична предавателна кутия. Максималната му мощност е 329 к.с. при 6500 об/мин, а максималният въртящ момент на силовия агрегат достига 420 Нм в интервала 2500-4000 об/мин. Новата Honda Civic Type R спринтира от място до 100 км/ч за 5,4 секунди и развива максимална скорост от 275 км/ч. Пилотът на новия Civic Type R ще разчита на три основни режима на управление - Comfort, Sport и +R, както и на Individual Mode с възможност за персонализация.

Снимка: Honda

С размери 4,59 метра дължина, 1,89 метра широчина и 1,40 метра височина, новият Civic Type R е с 13 мм по-нисък и с 15 мм по-широк от предходната си генерация. В оборудването са включени и 19-инчови матово черни джанти, комбинирани със специално разработени за модела гуми Michelin Pilot Sport 4S 265/30R. Новата генерация на легендарния модел е налична в четири основни цвята - червен Rallye, перленосин Racing, перленочерен Crystal и перленосив Sonic.

Снимка: Honda

Новият изключително аеродинамичен дизайн на екстериора също допринася за отличното представяне на модела на пътя. Наклонът на високия заден спойлер и елементите под пода генерират завидна притискаща сила към пътя. Удължената с 35 мм спрямо предишното поколение на Type R междуосие и задното многоточково окачване са комбинирани с много широка задна следа, за да бъде подобрена стабилността в завой, като всичко това е усъвършенствано с многократни тестове на германските магистрали и на пистата "Нюрбургринг".

Снимка: Honda

Въпреки спортната си натура, Civic Type R е и практичен хечбек и се радва на доста голям за този клас автомобили багажник с обем от 410 литра при използване на всички седалки до до 1212 литра при сгънати задни седалки. За безопасността се грижи пакетът от системи и асистенти, обединени под името Honda Sensing. Включени са система за предупреждение при опасност от удар с автоматично задействане на спирачките, асистент за спазване на пътното платно, адаптивен автопилот и други. Цените на българския пазар започват от 119 990 лева с ДДС.

Новата Honda Civic Type R пристигна в България

Снимка: Антон Авджийски

"Civic Type R беше разработен с идеята за Ultimate Sport 2.0, за да се получи върхов спортен модел с предно предаване, предизвикващ увереност и въодушевление в сърцата на шофьорите", споделя Хидеки Какинума, главен ръководител на проекта Civic Type R. "Шест години след предишното поколение постигнахме нови измерения в еволюцията на Type R и вложената в него страст. Надяваме се, че онези, които вече притежават последното издание на Civic Type R, както и тези, които се надяват скоро да станат собственици на такъв, наистина ще го оценят и обикнат", заключава той.