Руското правителство публикува днес списък с автомобили, произведени в страната, които държавните служители да купуват, като всички те са руски или китайски марки, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Това е поредното доказателство за проникването на Пекин в руската автомобилна промишленост след руската инвазия в Украйна.

Китайски автомобилостроители завзеха пазарен дял на руския пазар след оттеглянето на марки като "Рено" (Renault) и "Нисан" (Nissan).

След като Западът избягва Русия, то Москва избягва западните компании.

Кремъл е наредил на високопоставени лица, ангажирани с подготовката на президентските избори през 2024 година, да спрат да използват айФоните на "Епъл" (Applе) заради опасения, че устройствата са уязвими от западните спецслужби. Това съобщи днес в. "Комерсант".

В петък министерство на промишлеността и търговията обяви, че списъкът с автомобили е предназначен за използване от държавни и общински служители за официални цели след инструкция на президента Владимир Путин.

"Към днешна дата местните компании вече са произвели широк набор от модели с различни технически характеристики и оборудване (шест марки и над 20 модела), които могат да посрещнат нуждите на служители от различни нива", съобщи министерството.

Всички автомобилостроители са се ангажирали да задълбочат локализацията на производството посредством специални инвестиционни споразумения с правителството, добави ведомството.

Сред руските автомобили в списъка фигурират пет модела на "Лада", произведени от най-големия автомобилостроител в Русия "Автоваз", както и УАЗ, "Аурус", "Москвич" и електрическите автомобили "Еволют" (Evolute).

"Москвич", съживеният автомобил от съветската ера, е емблематичен пример за все по-голямото влияние на Китай върху руската автомобилна промишленост.

Според източници моделът "Москвич 3", който се сглобява в Москва, използва комплекти, закупени от китайски партньор.

В списъка са включени и пет модела на китайския автомобилостроител "Хавал" (Haval), който произвежда автомобили в завода в региона на Тула, на 200 километра от Москва от 2019 година.