Mercedes-Benz разширява продуктовото си портфолио в сегмента на малките ванове, както за частни клиенти, така и за търговски дружества. Новите електрически модели Mercedes-Benz EQT и eCitan Tourer вече се предлагат с удължено междуосие и избор до 7 места.

Вижте новите Mercedes-Benz EQT, eCitan Tourer, Citan Mixto и eCitan Mixto  >>  >>  >>

Второто поколение на Mercedes-Benz Citan се появи през 2021 г. и постепенно започна да придобива различни модификации. На пазара навлязоха пътническата версия Mercedes-Benz T-class и електрическия автомобил Mercedes-Benz EQT. Всички тези автомобили са производни на Renault Kangoo и се произвеждат в един и същи завод във Франция. Сега формирането на семейството на Mercedes-Benz е завършено и леката планирана актуализация е насрочена да съвпадне с пускането на най-новите версии. Разширяването на гамата включва версии с удължено междуосие.

Mercedes-Benz EQT, eCitan Tourer, Citan Mixto и eCitan Mixto

Снимка: Mercedes

Удълженият Mercedes-Benz T-класа дебютира на пазара миналата есен, а сега такива опции се появиха за моделите Citan и EQT. Междуосието на тези автомобили е удължено с 384 мм до 3100 мм, отворите на плъзгащите се врати са увеличени със 180 мм до 830 мм, а общата дължина в крайна сметка достига 4910 мм , което е увеличение с 424 мм. Всички модели са идентични с новото Renault Grand Kangoo. Това направи възможно свободното разполагане на до 7 места, въпреки че третият ред е инсталиран срещу доплащане, а базовите модели са останали 5-местни.

Снимка: Mercedes

За моделите T-Class и EQT всички пътнически седалки са индивидуални, които могат да бъдат извадени от купето, като в този случай обемът на товарното отделение е 3660 литра. Новият Mercedes-Benz Citan с дългото междуосие вече има товаро-пътническа версия, наречена Mixto, която комбинира втори ред пътнически седалки с единичен диван и пълноценно товарно отделение зад преградата. Ако сгънете седалките, товарният капацитет достига 3200 литра. В същото време семейството на Mercedes-Benz Citan, EQT и T-Class получи обновен интериор. Основната промяна е нова версия на мултимедийната система MBUX с по-голям 9,5-инчов екран вместо сегашния 7-инчов.

Снимка: Mercedes

Моделът има повишена мощност, оптимизирани менюта и безжична връзка на смартфон чрез Apple CarPlay и Android Auto. Има и функция за онлайн актуализация. Поставен е и нов мултифункционален волан, но уредите все още са само аналогови, Заради по-строгите европейски стандарти за безопасност, вече в основната версия вановете са придобили разширен набор от електронни асистенти за водача.

Новите ванове на Mercedes-Benz са оборудвани със същите агрегати като Kangoo. Електрическите модели eCitan и EQT имат електромотор на предната ос с мощност 122 к.с. и 245 Нм въртящ момент и батерия с капацитет 45 кВтч. Тя е достатъчна за пробег от 285 км пробег, а зареждането от 10% до 80% с мощност до 80 кВт ще отнеме 38 минути. Стандартният вграден токоизправител е с мощност 11 кВт, опционалният е с мощност 22 кВт.

Снимка: Mercedes

За задвижването все още се предлага доказаният турбодизелов мотор 1.5 CDI с мощност 75, 95 или 116 к.с., както и 1,3-бензиновият 4-цилиндров турбомотор със 102 и 131 к.с. Първоначалните версии са със 75 и 102 к.с. За всички модели се предлага само 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и 7-степенна роботизирана трансмисия с два съединителя.

Нови версии на Mercedes-Benz вече са достъпни за поръчка в Европа. Удълженият пътнически eCitan Tourer струва от 40 062 евро, а аналогичният EQT - от 41 613 евро. Електрическият eCitan Mixto е на цена от минимум 40 658 евро. Вариантите с двигател с вътрешно горене на Mercedes-Benz Citan Mixto започват от 33 789 евро. Ванът Mercedes-Benz eCitan със стандартна дължина започва от 34 894 евро.