Компания от Китай "най-вероятно ще бъде на второ място" в сектора на електромобилите след Tesla, е казал Мъск по време на разговор с анализатори, след като днес бяха оповестени тримесечните резултати на компанията, информира Ройтерс.

Китай е вторият по големина пазар за американската компания и е представлявал около две трети от всички продажби на електрически превозни средства в световен мащаб през 2022 г. Китай също така е и дом на най-големия завод на Tesla - тази в Шанхай. На китайския автомобилен пазар има много компании, конкуриращи се по стил и цена, сред които са и Xpeng, Nio и BYD.

Публикуваните снощи финансовите резултати според Tesla показват, че скорошните съществени намаления на цените на някои нейни продукти стимулират търсенето и че компанията намалява разходите си с перспективата за растеж през тази година.

Запитан за конкурентите на Tesla, Мъск е отговорил, че уважава автомобилните компании в Китай, определяйки ги като най-конкурентния пазар в света. "Те работят най-усърдно и работят най-умно", е казал още той, след което е добавил: "И така предполагаме, че вероятно има компания от Китай, която е най-вероятно да бъде втора, след Tesla.

Американският производител намали цените в отговор на нарастващата конкуренция и забавящото се търсене в Китай, последвано от намаления и в САЩ и на други пазари.

Снощи Tesla отчете рекордна чиста печалба за последното тримесечие на миналата година - 3,69 милиарда долара, което е с 59 процента повече, отколкото за същия период на предходната година. Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха те да достигнат 24,67 млрд. долара.

В писмо до инвеститорите по-рано през седмицата компанията обяви, че тази година ще произведе около 1,8 милиона автомобила, а Мъск прогнозира, че и продажбите ще са от този порядък.