Maserati отбеляза прехода към електрификация на цялостната си гама автомобили с "Деня на Folgore" (от италиански език "Светкавица"). Грандиозното събитие се проведе в Римини, Италия, в деня на 110-та годишнина от създаването на марката за премиум италиански автомобили. Броени дни преди официалния "Ден на Светкавицата", първото 100% електрическо Grecale бе представено в България.

Официален посланик на новата ера на Maserati e италианският музикант Дамиано Дейвид, който изкачи световните класации с рок групата Måneskin. Именно той представя и духа на Folgore в първата кампания на автомобилната марка, която преминава под надслова It Turns You On.

"Деня на Folgore" официално отбелязва навлизането на марката в новото електрическо измерение, където гамата предлага Maserati GranTurismo Folgore, първият изцяло електрически автомобил на "Тризъбеца", Maserati Grecale Folgore, първото SUV, задвижвано изцяло от електричество и Maserati GranCabrio Folgore, елегантната и изискана отворена версия на спортния модел. В допълнение към тях, в "Деня на Folgore" бе представен и спортният автомобил Maserati MC20 Folgore, който трябва да дебютира през 2025 г.

Вижте прехода на Maserati към електрификация в "Деня на Folgore"  >>  >>  >>

Водещият слоган на новата изцяло електрическа гама автомобили Maserati е Made in Thunder. Именно той поставя началото на нова глава във великата история на Maserati, първата 100% италианска луксозна марка, която произвежда изцяло електрически модели в Моторната долина.

Снимка: Maserati

До 2028 г. цялата гама на Maserati ще бъде напълно електрифицирана, огледално на дългосрочната стратегическа визия, насочена към устойчивост. При този сценарий гамата продължава да бъде изцяло проектирана, разработена и произведена в Италия, като в Модена и историческият завод на Viale Ciro Menotti остават същината на тази предизвикателна нова ера.

"Деня на Folgore" беше разделен в три тематични направления - "Технологии и Е-мобилност", "Цветове и материали", и "Животът с Maserati". В тематичната зона, посветена на електрическата мобилност, са изложени подвижното шаси на Grecale Folgore, сърцето на 100% електрическото SUV на "Тризъбеца", което подчертава как напълно електрическата система за задвижване е интегрирана в шасито на автомобила.

Снимка: Maserati

Батерията е монтирана директно под настилката на каросерията, но без компромис във вътрешните обеми на Grecale, както и елегантно домашно захранване за зарядна станция Folgore, предния и задния мост и акумулаторния пакет на Maserati GranTurismo Folgore, за да се покаже очарованието на предавките, които задвижват мощното купе на "Тризъбеца".

Областта, посветена на ексклузивната програма за персонализация на автомобилите на "Тризъбеца", е подобрена от кутия за конфигурация. Седалката на Maserati MC20 Cielo Opera d"Arte от лазерно изрязана алкантара също е подобрена с оригинални цветни акценти. Това е автомобил, който изразява цялата креативност, усет и майсторство, типични за програмата. Стена, фокусирана върху боите на каросерията, допълва зоната, заедно със специална селекция от джанти в покрития, ексклузивни за колекциите Corse и Futura.

Снимка: Maserati

Сътрудничеството между Maserati и Vita Power довежда и до проектирането на изцяло електрическа луксозна моторна лодка Tridente. По този начин базираната в Модена марка разширява своята стратегия за електрификация от пътя към водата. Компанията Vita Power и Maserati споделят една и съща визия за мобилността на бъдещето и същата страст към луксозните творения, които не позволяват компромиси по отношение на производителността и елегантността.

Tridente е 10,5-метрова моторна лодка, предназначена за ежедневни круизи по езера и брегове. Тя може да побере до 8 пътника, може да се похвали с крейсерска скорост от 25 възела, максимална скорост от 40 възела и зареждане с постоянен ток за по-малко от час. Лодката е изработена е от въглеродни влакна, завършена е по най-високите творчески стандарти от морските занаятчии в Hodgdon Yachts, американски производител на лодки от Мейн с история от над 200 години страст и високи постижения и специалист в търгове за супер луксозни яхти.

Снимка: Maserati