Lamborghini представи новия си суперавтомобил, наречен Temerario в рамките на Седмицата на автомобила в Монтерей (САЩ). Името Temerario се превежда на български като "безразсъдно". През април Lamborghini показа прощална версия на Huracan, а сега дебютира наследникът му Temerario, технически много по-сложен и очевидно много по-скъп, въпреки че цената все още не е обявена.

Вижте новото Lamborghini Temerario  >>  >>  >>

Новото Lamborghini Temerario се нарежда след водещия суперавтомобил Revuelto в гамата на марката. Общата дължина на Temerario е 4706 мм, ширината е 1996 мм, височината - 1201 мм, а междуосието е 2658 мм. За задвижването новият модел получи plug-in хибридна система и тя е различна от Revuelto, въпреки че по отношение на структурата двата модела имат много общи неща.

Lamborghini Temerario

Снимка: Lamborghini

Новият модел е позициониран като High Performance Electrified Vehicle (HPEV), тоест високопроизводителна електрифицирана кола, която има възможността за зареждане на батерията от външен източник. За разлика от почти изцяло карбоновия модел Revuelto, каросерията на Temerario е направено от алуминиева сплав, докато оптимизацията на техническите процеси е позволило да се намали дължината на заваръчните шевове с 80% в сравнение с Huracan.

Устойчивостта на усукване се е увеличила с повече от 20%. Външната част е частично изработена от карбон. Интериорът е забележимо по-просторен и може лесно да побере двама високи човека. Въпреки сложната техническа схема, благодарение на умелото оформление, е оставило малко място за багаж - предното отделение побира 112 литра.

Lamborghini Temerario

Снимка: Lamborghini

Сърцето на задвижването на Lamborghini Temerario е изцяло нов 4-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с фабрично обозначение L411. Този бензинов двигател първоначално е хибридизиран, а именно комбиниран с компактен електромотор. Другите характеристики на новия двигател V8 включват така наречения плосък колянов вал, титаниеви биели, система за смазване със сух картер и два компактни турбокомпресора, разположени в извивката на блока.

Максималното налягане на форсиране е 2,5 бара, налягането в системата за директно впръскване на гориво е 350 бара. Двигателят е с къс ход на буталата и се развърта лесно. Диаметърът на цилиндъра е 90 мм, ходът на буталото е 78,5 мм, степента на компресия е 9,3. Максимална мощност е 800 к.с. при 9000-9750 об/мин с ограничител при 10 000 об/мин, а максималният въртящ момент - 730 Нм при 4000-7000 об/мин. Инженерите са работили особено внимателно върху звука на новия двигател V8. Той се променя в зависимост от избрания режим на шофиране - Sport и Corsa, като Lamborghini обеща абсолютно омагьосващ звук.

Lamborghini Temerario

Снимка: Lamborghini

Двигателят V8 е монтиран пред задния мост, а зад него, тоест в задната част на колата, има нова 8-степенна автоматична скоростна кутия DCT с два съединителя, предаваща цялата мощност от двигателя с вътрешно горене към задните колела. За разлика от подобната скоростна кутия на Revuelto, тази е със задна скорост. Предните колела се задвижват от два отделни електромотора, които поради конструктивните си особености не изискват междинна скоростна кутия за предаване на мощност към колелата.

Всеки от трите електромотора тежи само 15,5 кг и произвежда пикова мощност от 150 к.с. и продължителна мощност от 82 к.с. Предният силов модул, който освен електромоторите включва задвижващи валове и силова електроника, тежи само 73 кг. Батерията на Lamborghini Temerario е същата като тази на Revuelto. Тя се намира в централния тунел и има капацитет от 3,8 кВтч.

Lamborghini Temerario

Снимка: Lamborghini

Пълното зареждане на батерията от терминал със 7 кВт отнема 30 минути. За приблизително за същото време или по-бързо батерията може да се зареди по време на шофиране с помощта на режима на презареждане на силовото предаване и регенеративния режим на електромоторите, който се включва автоматично при спиране и движение по инерция. Електрическият пробег не е посочен, но при Revuelto той е само 10 км.

При изключен бензинов двигател, Temerario става кола с предно задвижване, тъй като задният електромотор е комбиниран с V8 и не може да работи отделно от него. Съответно задвижването на всички колела е възможно само в хибриден режим. Максималната обща мощност на хибридната система на Lamborghini Temerario е 920 к.с., ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 2,7 секунди, от 0 до 200 км/ч - 7,3 секунди, а максималната скорост е 343 км/ч.

Lamborghini Temerario

Снимка: Lamborghini

Окачването на Lamborghini Temerario е на двойни носачи с адаптивни амортисьори. Стандартното оборудване включва карбоново-керамични спирачки с диаметър на предните спирачни дискове 410 мм и 10-бутални апарати, а задните спирачни дискове са с диаметър 390 мм и 4-бутални апарати. Стандартните гуми Bridgestone Potenza Sport са с размер 255/35 ZR 20 отпред и 325/30 ZR 21 отзад, а като опция се предлагат ориентирани към пистата гуми Bridgestone Potenza Race.

Нетното тегло на суперавтомобила е 1690 кг, което е това е повече от от най-лекия Huracan Performante със задвижване на всички колела, но 25 кг могат да бъдат свалени с опционалния пакет Alleggerita, в превод "лек", което го прави по-лек и по-ефективен от гледна точка на притискателна сила с аеродинамична задница. Към режимите на шофиране, познати на клиентите на Lamborghini - Citta, Strada, Sport, Corsa и Corsa Plus, новото Temerario добави тристепенен хулигански дрифт режим, който опростява шофирането при плъзгане.

Lamborghini Temerario Alleggerita

Снимка: Lamborghini

Интериорът на Lamborghini Temerario не е нищо впечатляващо, но вниманието към детайла е безупречно. Стандартното оборудване включва удобни седалки с куп електрически настройки, отопление и вентилация, а като опция се предлагат по-леки и по-твърди седалки с карбонови рамки.

На предния панел има три екрана: 12,3-инчов екран на инструменти, 8,4-инчов сензорен екран за настройка и мултимедия в центъра и тясна 9,1-инчова лента за предния пътник, дублираща част от показанията от арматурното табло. Новото Lamborghini Temerario ще бъде пуснато в продажба в началото на следващата година и постепенно ще започне да придобива различни специални версии.

Lamborghini Temerario Alleggerita

Снимка: Lamborghini