Китай представи днес пакет от мерки и стимули на стойност от 520 млрд. юана (72,26 млрд. долара) в рамките на идните четири години в подкрепа на продажбите на електромобили и други коли, които замърсяват по-малко околната среда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Оповестяването на този план доведе до рязко повишаване на борсовата стойност на акциите на редица китайски компании - "Нио" (Nio), "Спън" (Xpeng) и "Ли ауто" (Li Auto), които произвеждат електрически автомобили.

Управляващите в Пекин огласиха новите мерки на фона на спад в продажбите на китайския автомобилен пазар, който е най-големият в света. Това предизвика опасения сред инвеститори и анализатори за стабилността на темповете на растеж на икономиката на Китай, които започват да се забавят след ускоряването им в началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Превозните средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), които включват и електрическите автомобили, закупени през 2024 и 2025 г. ще бъдат освободени от данък продажба в размер на до 30 000 юана (4170,2 долара) за една кола. Това данъчно облекчение ще бъда намалено наполовина за превозните средства, задвижвани от нови енергийни източници, закупени през 2026 и 2027 г., се казва в изявление на китайското министерство на финансите.

Новите мерки и стимули, които обявиха управляващите в Пекин, са продължение на политиката, съгласно която в момента превозните средства, задвижвани от нови енергийни източници, са освободени от данък при продажбата им до края на 2023 г.

Това включва електрическите превозни средства, задвижвани изцяло от батерии (BEV), plug-in хибридите, които могат да се движат и чрез електричество, и посредством бензинови двигатели с вътрешно горене, както и колите с водородни двигатели, снабдени с т.нар. горивни клетки.