Китай изпревари Япония и стана най-големият износител на превозни средства в света през първата половина на тази година, според данни от търговските групи на двете страни.

Последният отчет на Японската асоциация на автомобилните производители показва, че износът на превозни средства от Япония е нараснал със 17% на годишна база до 2,02 милиона през първите шест месеца на 2023 година.

Според Китайската асоциация на автомобилните производители, износът на превозни средства от Китай е достигнал 2,34 милиона през същия период, което е скок от 77% спрямо предходната година.

За същия период стойността на износа на превозни средства от Китай е скочила със 110% до 46,4 милиарда долара, съобщи Китайската асоциация на производителите на автомобили този месец, базирайки се на данни от митниците.

Ръстът на износа на превозни средства от Китай се дължеше на предимно на търсенето на електрифицирани превозни средства, включително напълно електрически коли и plug-in хибриди.

През първата половина износът на електрифицирани превозни средства от Китай скочи със 160% до около 534 000, съобщи Китайската асоциация на производителите на автомобили миналия месец.

През 2022 г. с ръст на износа на превозни средства с 54% на годишна база до 3,1 милиона, Китай изпревари Германия като втората по големина страна износител на автомобили в света.