За трета поредна година изложението на класически коли ще украси празника на град София. В предстоящата неделя - 17 септември, на празника на столицата, ще се проведе традиционният "Есенен авто ретро салон и парад". Събитието и тази година ще бъде на площад "Княз Александър I" и ще продължи от 9 до 13:30 часа.

По регламент всички експонати следва да отговарят на максимално близко до оригиналното си състояние, а формалното изискване е да са изминали минимум 30 години от датата на първоначалната регистрация.

Компетентно жури с международно участие в състав Маргарит Карабуров, проф. Харалд Лешке и инженер Георги Колев ще оценят автомобилите в 36 отделни категории.

Сред тях са "Купата на кмета", Best in Show, Yungtimer, Coupe, Cabriolet, "Най-добър съветски автомобил", Muscle Car, предвоенни, следвоенни, военни машини, германски автомобил, мотоциклет, велосипед и още множество категории, които ще бъдат отличени със специални награди.

Специалните отличия ще бъдат връчени лично от столичния кмет, председателя на Столичен общински съвет, представители на Министерствата на транспорта и на младежта и спорта, зам. кмета по Културата на Софийска община, изтъкнати деятели на движението за пътна безопасност, известни настоящи и бивши рали пилоти. За доброто настроение ще се грижи Васко Кръпката.

Предвидени са награди и изненади от спонсорите, включително комплекти за тестване за алкохол и наркотици, комплекти за бояджийска авторепаратура и голяма награда в размер на 1000 лева за един от участниците.

Във връзка с провеждането на авто ретро салона и парада от Столична община съобщават, че се забранява влизането, престоя и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите участници в мероприятието от 7 до 14 часа на 17 септември 2023 г. на паркинга на пл. "Княз Александър I" и по бул. "Цар Освободител" между ул. "Княз Александър I" и ул. "Г. С. Раковски", по ул. "Аксаков" между улиците "Георги Бенковски" и "Дякон Игнатий" и по ул. "Дякон Игнатий" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител".

В края на авто ретро салона в 13:30 часа от площада ще потегли бляскаво шествие с уникални антики на колела, което ще премине през софийските улици по маршрут ул. "Г. С. Раковски", по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Арсеналски" и бул. "Черни връх" до хотел "Маринела".

Снимки от миналогодишното издание на авто ретро салона  >>  >>  >>