Двумилионният Hyundai Tucson (Тусон) слезе от производствената линия в завода на компанията в Носовице, Чехия. Специалната бройка номер 2 000 000 е в перленосин цвят Sailing и е оборудвана с 1,6-литровия бензинов турбодвигател 1.6 T-GDi HEV. Юбилейният автомобил вече е по пътя към новия си собственик в Обединеното кралство. Това знаменателно събитие подчертава статуса на модела като най-популярния модел на Hyundai в Европа.

"Два милиона бройки, произведени в Чехия, са важен момент за нашия най-продаван автомобил в световен и европейски мащаб", каза Майкъл Коул, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe. "От самото си начало Hyundai Tucson е проектиран и произвеждан с фокус върху европейския клиент. Неговото развитие до глобален успех, специално в Европа, е ярко свидетелство за ориентирания към клиента подход на Hyundai", допълни Майкъл Коул.

Hyundai Motor Manufacturing Czech

Снимка: Hyundai

Историята на Tucson в Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) започва в средата на юни 2015 г., когато третото поколение Tucson влиза в производство. Общо 1 180 445 броя са произведени за повече от 5 години. Четвъртото поколение на Tucson, което в момента се произвежда, се отличава с освежен дизайн, подобрен интериор и разширен пакет от функции. През 2023 г. са произведени 244 495 автомобила, което представлява приблизително 70% от общото производство на HMMC.

Hyundai Tucson

Снимка: Hyundai

Произведените автомобили са изнесени в 70 страни по света, а в Европа по-голямата част от Tucson се доставят до Обединеното кралство, Испания, Германия и Франция. Hyundai също така разшири опциите си за задвижване в настоящия Tucson, за да включи хибридни и plug-in хибридни двигатели. И двете алтернативни задвижвания са много търсени, като два от пет автомобила Tucson от четвъртото поколение, продадени в Европа, са или хибридни, или plug-in хибридни.

За да отпразнува своите две десетилетия на пазара, Hyundai създаде специална серия Tucson, която ще се предлага с уникални интериорни и екстериорни решения, а производството ще започне в HMMC през август тази година.