Хиляди почитатели на ретро автомобилите се стекоха на двудневен фестивал, който бе открит вчера в централния парк в турската столица Анкара - "Миллет бахчеси". В него участват над 600 автомобила от различни турски окръзи, предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Фестивалът е организиран със съдействието на столичната община Алтъндаг и Анкарския клуб за класически автомобили. Организаторите на събитието, сред които и кметът на община Алтъндаг Асъм Балджъ, казват, че на тазгодишното издание на фестивала се очаква рекорден брой посетители.

Снимка: БТА

Освен огромен брой любители на класическите автомобили в "Миллет бахчеси" идват цели семейства с малки деца и бебета, много младежи, възрастни хора, чуждестранни гости на турската столица.

На фестивала са представени много автомобили, познати на хората от различни филми, сред които "Бързи и яростни" и "Джон Уик". Истински фурор и радост сред турските граждани предизвика малката червена кола "Фиат", която хората разпознават като автомобила от обичаната от турците комедия "Реджеп Иведик". Колата е модел Фиат Бис 126, тежаща едва 624 килограма.

Снимка: БТА

Най-старият автомобил на фестивала е "Линкълн" от 1924 г. 99-годишният автомобил също предизвиква голям интерес сред гражданите. Автомобилът е наричан "Old Boy". Той е по-стар дори от колата на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк (колата на Ататюрк е модел от 1936 г.).

Снимка: БТА

Автомобилът "Линкълн" се съхранява в гараж, а на тазгодишния фестивал в Анкара е представен за първи път от 35 години насам.

На фестивала са представени и малки модели на класически ретро автомобили.

Снимка: БТА