Германия ще отдели 900 млн. евро за субсидии за разширяване на системата от станции за презареждане на електромобили за домакинствата и компаниите. Това съобщи днес транспортното министерство на страната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Най-голямата европейска икономика в момента разполага с 90 000 точки за зареждане на електромобили и си е поставила за цел да увеличи броя им до 1 милион към 2030 г. с надежда да стимулира разпространението на електрическата мобилност като един от начините за постигане на въглеродна неутралност до 2045 година.

По пътищата на Германия са се движили около 1,2 млн. напълно електрически автомобила към края на април по данни на Федералната автомобилна агенция (KBA). Това означава, че има още много до изпълнението на целта за 15 милиона електромобила до 2030 година. Високите цени, ограниченият пробег и недостатъчното станции за презареждане, най-вече в селскостопанските райони, се приемат за основните причини за слабите продажби.

Транспортното министерство уточни, че скоро ще пусне две финансиращи програми, които ще подпомагат домакинствата и компаниите при изграждането на точки за презареждане със собствено електрозахранване.

От есента на тази година до 500 млн. евро ще бъдат предоставени за насърчаване на частни жилищни сгради да покриват нуждите си от електроенергия със собствено производство, с предусловие обитателите вече да имат електромобил, допълва ведомството.

От лятото на 2024 г. още 400 млн. евро ще бъдат насочени към компании, които искат да изградят инфраструктура за бързо презареждане за търговски автомобили и камиони.

През октомври миналата година германското правителство одобри план да похарчи 6,3 млрд. евро в рамките на три години с цел бързо увеличаване на броя на зарядните станции за електромобили. Програмите за субсидии, обявени днес, допълват това финансиране, уточни говорител на министерството.