Министрите на Европейския съюз се съгласиха да смекчат предложението на Европейската комисия относно емисиите от превозни средства Евро 7, след като производителите на автомобили и осем държави, включително Франция и Италия, заявиха, че промените могат да отклонят инвестициите от електрически превозни средства.

Страните от Европейския съюз се споразумяха да не променят съществуващите условия за изпитване на Евро 6 и границите на емисиите за автомобили и микробуси, въпреки че те ще бъдат по-ниски за автобуси и тежкотоварни превозни средства. Те също така приеха нови ограничения на емисиите на частици за спирачките и гумите.

Испания, която е ротационен председател на Европейския съюз, представи компромисен текст, по който Съветът на Европейския съюз и групата от министри се съгласи. Сега Съветът, Европейският парламент и Европейската комисия трябва да договорят окончателно споразумение относно новите регламенти.

"Вярваме, че с това предложение постигнахме широка подкрепа, баланс в инвестиционните разходи на производствените марки и подобряваме ползите за околната среда, произтичащи от този регламент", каза Хектор Гомес Ернандес от Испания, изпълняващ длъжността министър на индустрията, търговията и туризма.

Италия, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България настояха за по-слаби правила поради опасения, че предложените ограничения за замърсители като азотни оксиди в двигателите с вътрешно горене биха отклонили развойната дейност и инвестициите далеч от електромобилите.

Снимка: iStock

Италианският министър на индустрията Адолфо Урсо приветства споразумението за смекчаване на Евро 7. "Новият регламент, по искане на Италия, дава възможност да се защити веригата за доставки на автомобили на малки производители, високата гама, типична за италианското производство като Ferrari, Lamborghini, Maserati, символи на "Произведено в Италия", които произвеждат около 50 000 коли годишно", каза той.

Европейските производители на автомобили казаха, че прилагането на стандарта Евро 7, който трябва да влезе в сила от 2025 г., ще бъде твърде скъпо и ползите за околната среда ще бъдат незначителни.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео заяви, че Евро 7 ще отклони автомобилната индустрия от преминаването към електричество и ще принуди автомобилните производители да инвестират в двигатели с вътрешно горене, които нямат бъдеще.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес каза, че предложенията ще доведат до по-високи цени за по-малките превозни средства, ограничавайки свободата на движение за по-бедните домакинства.

Европейският съюз прогресивно затяга ограниченията за емисиите от пътни превозни средства от първия набор от разпоредби, известни като Евро 1 през 1992 г.

Снимка: iStock