Потребителите на социалните мрежи забелязаха, че цената на новия руски електромобил Москвич 3e в Русия е по-висока от цената на Tesla Model 3 в САЩ, споделя BFM.ru. Сравнението, разбира се, не е съвсем коректно, а разликата в цените е лесно обяснима, но това не променя ситуацията.

В началото на годината руските дилъри получиха първите екземпляри на Москвич 3е, лицензирано копие на китайския JAC JS4. Приблизително по същото време Tesla намали цената на своите автомобили за американските купувачи. В резултат на това Tesla Model 3, който идва в унисон с автомобилния производител, струва около 3,2-3,3 млн. рубли в руски пари, докато Москвич 3e струва около 3,5 млн. рубли в САЩ.

Специалисти обясняват, че не можете да си купите Tesla Model 3 в Русия за гореспоменатите 3,3 млн. рубли - официално електромобилът не се продава в страната, а внасянето му по поръчка ще струва много повече. Възможно е той да бъде закупен в Европа, но подобна схема е свързана с много съпътстващи разходи, а най-простата версия на Tesla Model 3 ще струва на руския купувач 6 милиона 170 хиляди рубли, според една от компаниите, занимаващи се с доставки на електромобили в Русия.

Въпреки това, дори и да оставим настрана условностите, сравнението на Tesla Model 3 с Москвич 3 не е в полза на последния, казва Максим Кадаков, главен редактор на списание За Рулем. "Ако първо седнете в единия автомобил, а след това в другия, Tesla все пак ще остави усещането за автомобил от по-висок клас. Тя е обзаведена доста скромно: пластмаси, там, както и във всички останали Tesla, няма специални украшения. Но именно външният вид, размерът на купето и усещането от автомобила - трудно е да се опише - всичко това оставя усещането за "електромобил" от по-висок клас. Има огромен дисплей, просто безумен по размери. А Москвичът е обикновен автомобил." - цитира BFM.ru.