Изключително рядък автомобил - Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy от 1965 година, произведен в серия от едва 48 бройки, спечели приза The Best Of The Show ("Най-доброто от шоуто") в Конкурса за елегантност "Дръстър" 2024. Събитието се проведе в хотел "Хаят" в Правец.

Вижте галерията с много снимки от конкурса  >>  >>  >>

Изцяло международното жури, съставено от Емануел Баке, Джузепе Дел'Аверсано и Пал Негеши, беше единодушно в оценката си за автомобила, който записа най-висок резултат от всички участници, също така взе и приз в своя клас - "Следвоенни купета".

Международното жури в състав Джузепе Дел'Аверсано, Пал Негеши и Емануел Баке

Снимка: Димитър Михайлов

Оценката на журито е съставена по правилата и точкуването на FIVA - Fédération International des Véhicules Anciens или Международна федерация на ретро автомобили, независимо дали са за ветерани, ретро, предвоенни или следвоенни класически автомобили, на поне 30 години.

Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy

Снимка: Димитър Михайлов

Победителят Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy всъщност е експозиционната кола в автосалона в Париж, за което собственикът представи документи, също така има и пълна история, предоставена от Chapron. Двигателят е бензинов, 4-цилиндров с работен обем 2175 кубически сантиметра с мощност 109 к.с. Екземплярът идва от каросерийната фирма на Анри Шапрон, който предлага различни версии купе и кабриолет с емоционалните имена Croisette, Concorde, Caddy, Palm Beach и Le Dandy.

Всяка версия има индивидуални форми, по-ниско предно стъкло и по-високо ниво на изпълнение от стандартния DS. Този Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy има малък пробег и никога не е реставриран. Боята е оригинална, интериорът е тапициран с най-фина бежова английска кожа, арматурното табло е дело на Jaeger.

Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy

Снимка: Д. Стоянов

Церемонията по награждаването беше открита символично от малчугана Иван Георгиев с умален модел на автомобила Horch 930 V от 1939 г. В конкурса участва и детско жури, съставено от Дария Желева, Христина Манджукова и Даниела Ангелова, които дадоха своя избор на "Булгаралпин" А110.

Детското жури в състав Дария Желева, Христина Манджукова и Даниела Ангелова

Снимка: Димитър Михайлов

В класа за довоенните автомобили спечели Buick Victoria от 1933 година, следван от Mercedes 170V Cabriolet A от 1938 година и Lincoln L също от 1928 година. Също Buick, но Super Eight от 1947 година, взе приза при следвоенните седани, като се класира пред Mercedes 250 SE W108 и Austin Princess A135 Mark II от 1951 година.

Роудстърът Mercedes 190 SL от 1961 година взе "Наградата на публика" и трето място в категорията кабриолетите, която беше спечелена от Chevrolet Corvette C4 40the Anniversary от 1993 година. Американската кола също така е с второ място при автомобилните икони. На второ място при кабриолетите е Mercedes-Benz 560 SL R107.

Mercedes-Benz 190 SL

Снимка: Димитър Михайлов

Разкошният Oldsmobile 98 от 1961 г., внесен във Франция като автомобил за американското посолство и напълно реставриран, спечели наградата на партньора на конкурса "Златен Рожен". Наградата връчи собственика на винарската изба и комплекс с авто-ретро музей Теодор Осиковски. Американската кола взе трето място в предпочитанията на детското жури.

В категорията на Citroen DS 21 Coupé Chapron Le Dandy - "Купета", на второ място се класира Mercedes-Benz 300 S Coupe от 1954 година, който взе награда за "Най-добра реставрация", а на трето място остана BMW 840 Ci.

Mercedes-Benz 300 S Coupe

Снимка: Димитър Михайлов

На първо място при иконите е емблематичният FIAT 500 L от 1969 година, който получи и специалната награда на ASI- Automotoclub Storico Italiano, от представителя на организацията Джузепе Дел'Аверсано. Италианският мъник също добави и купа за второто място в предпочитанията на детското жури. При суперколите приза взе Porsche 993 Carrera S Vesuvio.

Porsche 993 Carrera S Vesuvio

Снимка: Димитър Михайлов

Конкурсът за елегантност "Дръстър" 2024 г. се проведе с подкрепата на винарска изба "Златен Рожен", "Витоша Спортс Карс", официален представител на Porsche за България и Sotheby"s България. Следващото издание на Конкурса за елегантност "Дръстър" ще се проведе на 20 септември 2025 г.