Неотдавна BMW показа обновеното X5, а сега от компанията обявиха, че ще има и вариант с бронирано покритие. Новото BMW X5 Protection VR6 ще дебютира на 5 септември 2023 г. по време на автомобилното изложение IAA Mobility в Мюнхен, заедно с новите BMW i7 и BMW Серия 7 Protection.

Вижте новото бронирано BMW X5 Protection VR6  >>  >>  >>

Новото BMW X5 Protection VR6 предлага изключителни възможности за превозване на хора в риск. То също така е идеално и като автомобил за кортеж в комбинация с новите бронирани лимузини на базата на BMW Серия 7. Доставките започват през февруари 2024 г.

Снимка: BMW

Специалното BMW X5 не се различава лесно от стандартния вариант на модела. Има и спортна визия благодарение на двойните М-ленти в предната двойна бъбрековидна решетка, M-капаците на огледалата в черен гланц, релси на покрива в черен гланц и двата чифта изпускателни тръби, типични за изпускателната система на М-моделите.

Под познатата външна обвивка на BMW X5 Protection VR6 са скрити формовани стоманени плочи с висока якост, оформени така, че да пасват на каросерията в областта на вратите, страничната рамка и покрива. Има брониран разделител на багажника и алуминиев шрапнелен щит на дъното.

Снимка: BMW

Ако патрони или шрапнели проникнат в резервоара за гориво, специален корпус може да запечата пробивите, за да предотврати течове.

Бронираното BMW X5 Protection VR6 отговаря на балистичните изисквания на международно признатите официални критерии на "Асоциацията на тестовите центрове за устойчиви на атаки материали и конструкции" VPAM, но клиентите могат да изберат и допълнителна броня на долната част на каросерията и на покрива за повече защита.

Снимка: BMW

За задвижването на новото бронирано BMW X5 Protection VR6 се използва версията на стандартния модел BMW X5 M60i xDrive. Моделът се задвижва от 4,4-литров V8-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор, работещ заедно с 48-волтова мека хибридна система, за да генерира 530 конски сили и 750 Нм въртящия момент.

BMW не споделя теглото на X5 Protection VR6, въпреки че допълнителната маса има ефект върху производителността. Спринтът от място до 100 км/ч отнема 5,9 секунди, което е значително по-бавно спрямо времето от 4,3 секунди на серийното BMW X5 M60i xDrive. Максималната скорост на бронирания SUV е електронно ограничена до 210 км/ч. Окачването и спирачните системи са пренастроени спрямо тежката броня.

Снимка: BMW

Водачът и пътниците ще разполагат с луксозен интериор, в който има 14,9-инчов централен сензорен екран за информация и развлечения и 12,3-инчов дисплей за водача. Стандартното оборудване включва четиризонов автоматичен климатик, както и спортни седалки, облицовани в кожа Sensafin. Според информацията, новото BMW X5 Protection VR6 е специален четириместен автомобил за комфорт и безопасност.

Снимка: BMW

Други уникални характеристики на X5 Protection VR6 включват система за комуникация с хора отвън, опционални LED мигачи в решетката на радиатора, задни мигачи и на покрива със система за клаксон, антена на покрива с допълнителен приемник за цифрово радио. BMW предлага и специална програма за обучение на водачи, която осигурява обучение на тактическо поведение при опасност.