Новото BMW Серия 7 от поколението G70 вече се предлага и в бронирана версия. Гамата беше попълнена както с бензиновия седан BMW 760i Protection, така и с електрическото BMW i7 Protection, който стана първият в света сертифициран масово произвеждан електромобил с бронирана защита. Той ще се продава само в Европа, докато бензиновата версия е насочена към световния пазар.

И двата варианта на модела с мощни мотори и без всякакви ограничения отговарят на изискванията на класа на устойчивост VR9. Двата модела са разработени на базата на новото BMW Серия 7 и комбинират уникалната защитна концепция с първокласен комфорт на пътуване и простор, богато оборудване и типичната динамика на управлението.

Снимка: BMW

Новото BMW 760i Protection и новото BMW i7 Protection се отличават с интегрирана концепция за сигурност, която е била взета под внимание още при разработката на новото BMW Серия 7.

Фокусът е поставен върху новаторската и уникална в световен мащаб BMW Protection Core. Тя включва специфична самоносеща структура на каросерията от бронирана стомана, комбинирана с допълнителна броня за дъното и покрива, както и с бронирани прозорци.

Снимка: BMW

Новите бронирани автомобили предлагат на застрашените лица индивидуална защита срещу атаки с огнестрелни оръжия или експлозивни заряди. Тяхната класификация в клас на устойчивост VR9 се основава на международно признатите официални тестови критерии на "Асоциацията на тестовите центрове за устойчиви на атаки материали и конструкции" (VPAM).

Освен това сертификатите са базирани на третата версия по отношение на устойчивостта на куршуми и PAS 300 по отношение на устойчивостта на взрив. В областта на прозорците той дори предпазва от обстрел от калибър 7,62x54 R - заплахата от най-високия клас на гражданска устойчивост VPAM 10. Като опция за новото BMW Серия 7 Protection се предлага и частично разширение на защитата в определени зони на каросерията срещу обстрел с боеприпаси VPAM 10.

Снимка: BMW

Новото BMW i7 Protection и новото BMW Серия 7 Protection са оборудвани със специфично окачване, което взима под внимание и свързаното с бронята допълнително тегло и което гарантира уверена динамика във всяка ситуация. Друга особеност на новото BMW i7 Protection и новото BMW Серия 7 Protection са 20-инчовите алуминиеви джанти. Те осигуряват предпоставките за монтирането на особено мощна спирачна система.

Върху тези алуминиеви джанти със звездовидни спици се монтират специални гуми на Michelin с голям диаметър и особено голям обем на въздуха, който повишават комфорта на возене, а голямата площ на контактното петно допринася за високото сцепление и стабилността на пътя. Гумите са оборудвани с монтиран в джантата авариен пръстен, който позволява продължаване на движението с до 80 км/ч дори и при пълна загуба на налягане.

Снимка: BMW

Новата бронирана лимузина BMW 760i Protection се задвижва от 4,4-литров 8-цилиндров двигател от най-ново поколение с двоен турбокомпресор. Новият мотор е комбиниран с 48-волтова технология Mild-Hybrid.

Новата задвижваща система развива максимална мощност от 530 к.с. и максимален въртящ момент от 750 Нм. Мощността се подава към четирите колела от интелигентната система за двойно задвижване BMW xDrive. Новото BMW Серия 7 Protection ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди и развива максимална скорост от 210 км/ч.

Снимка: BMW

С BMW i7 Protection за пръв път можете да се насладите на изцяло електрическата мобилност и в сегмента на бронираните автомобили. Задвижването с нулеви локални емисии на новото BMW i7 Protection се състои от по един електромотор на предната и на задната ос.

Най-мощният чисто електрически сериен модел на марката BMW i7 M70 xDrive се отличава с особено уверена динамика. Двата електромотора образуват електрическо задвижване на четирите колела със системна мощност 544 к.с. и системен въртящ момент от до 745 Нм.

Снимка: BMW

Спонтанното разгръщане на мощността, пренасянето на мощността към четирите колела и интелигентната свързаност на всички системи на задвижването и окачването гарантират максимално сцепление, стабилност на пътя и динамика. Новото BMW i7 Protection ускорява от 0 до 100 км/ч за 9,0 секунди, максималната му скорост е електронно ограничена до 160 км/ч.

Снимка: BMW

И двата модела се произвеждат в завода на BMW Group в Динголфинг, Германия. Новите бронирани автомобили ще бъдат представени за първи път пред публика на автосалона в Мюнхен IAA Mobility от 5 до 10 септември. Доставките ще започнат през декември 2023 г.