На Фестивала на скоростта в Гудууд бутиковата марка Caterham разкри своя нов изцяло електрически спортен автомобил Project V. Подобно на роудстъра Seven, базиран на оригиналния Lotus Seven, новият Caterham Project V е лек спортен автомобил със задно задвижване. За разлика от Seven, той е напълно електрически и производството му може да започне още през 2025 г.

Снимка: Caterham

Новият Caterham Project V е проектиран от новия главен дизайнер на марката Антъни Джанарели и е замислен като електрически автомобил от самото начало. Мощността идва от електромотор, монтиран на задната ос, с мощност 268 к.с., съчетан с литиево-йонна батерия с капацитет 55 кВтч, което му дава приблизителен автономен пробег от 400 км. Освен това батерията ще се зарежда от 20 до 80% за 15 минути с помощта на бързо зарядно устройство с мощност 150 кВт.

Снимка: Caterham

Новият Caterham Project V се придържайки се към дизайнерска философия на марката и представлява лека спортна кола, тежаща приблизително 1190 кг. Тя използва шаси от карбонови влакна и алуминиеви сплави с напълно регулируемо предно и задно окачване с двойни носачи и електрическо сервоуправление. Според Caterham, купето ще ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4,5 секунди и ще достигне максимална скорост от 230 км/ч.

Снимка: Caterham

Автомобилът Caterham Project V използва уникално разположение на седалките по формулата 2+1 с опционална конфигурация 2+2. От Caterham споделят, че това оформление оптимизира комфорта за пътника на задната седалка и осигурява по-голяма гъвкавост при използване.

Снимка: Caterham

Отпред арматурното табло има само два кръгли цифрови измервателни уреди пред волана. Ниско на централната конзола са монтирани серия от превключватели, които позволяват на водача да превключва между режимите Normal, Sport и Sprint, които регулират ускорението, окачването и управлението. Информационно-развлекателната система е проста и интуитивна, включваща дублиране на смартфон.

Снимка: Caterham

Електрическият спортен автомобил Project V може да бъде пуснат на пазара към края на 2025 г. или началото на 2026 г., в зависимост от следващите фази на развитие и технически възможности на компанията Caterham Cars със седалище в Дартфорд, Великобритания.

Вижте галерията със снимки на Caterham Project V >> >> >>