Този автомобил прилича на Tesla Model Y или дори на китайския му клонинг, но всъщност се казва Lecar 459 Hybrid и е създаден в Бразилия. Компанията Lecar е основана от местния бизнесмен Флавио Асис през 2022 г. и първоначално той възнамеряваше да пусне на пазара национална електрическа кола. Продажбите му трябваше да започнат преди края на 2024 г. Плановете обаче трябваше да бъдат коригирани и едва сега се показват изображения на първия модел.

Lecar 459 Hybrid

Снимка: Lecar

Първият модел на Lecar наистина лесно може да бъде объркан с Tesla, тъй като има сходни контури на каросерията, профила и общия стил. Въпреки това, бразилският автомобил е значително по-компактен с дължина 4,35 метра и междуосие 2,70 метра, докато американският оригинал е дълъг 4,75 метра и има междуосие от 2,89 метра. Засега все още няма изображения на интериора, но колата ще има пет седалки и багажник с впечатляващ обем от 530 литра. Освен това са обещани множество електронни асистенти на водача и дори автопилот от второ ниво.

Lecar 459 Hybrid

Снимка: Lecar

Компанията Lecar се отказа от създаването на чисто електрическа кола в средата на тази година, осъзнавайки, че не може да я направи наистина достъпна. Поради това Lecar 459 Hybrid ще бъде зареждащ се Plug-in хибриден SUV с Extended Range (разширен обхват), т.е. електрически задвижван автомобил, в който двигателят с вътрешно горене служи само като генератор на енергия за батерията. За целта ще бъде използван 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател, произведен от Horse Powertrain - съвместно предприятие между Renault и Geely. Бензиновият двигател развива мощност 116 к.с. и 200 Нм въртящ момент. Автомобилът може да работи както на бензин, така и на етанол, който е популярен в Бразилия.

Lecar 459 Hybrid

Снимка: Lecar

Новият Lecar 459 обаче се задвижва от електромотор на задната ос с мощност 165 к.с. и 258 Нм, който се захранва от батерия с капацитет 18,4 кВтч. Презареждането на батерията на Lecar 459 Hybrid ще бъде възможно от домашен контакт или обществено зарядно устройство, тъй като това е Plug-in хибрид. Електрическият генератор ще бъде доставен от бразилската компания WEG. Кросоувърът достига 100 км/ч от място за 10,9 секунди. С пълно зареждане на батерията може да измине 100 км, а с презареждане от двигателя с вътрешно горене автономният пробег достига 1000 км.

Lecar 459 Hybrid

Снимка: Lecar

Първоначално Lecar планира да поеме бившия завод на Ford в Камасари, който затвори през 2021 г., но и тази идея трябваше да бъде изоставена. Сега компанията обещава да започне изграждането на собствен завод до края на тази година. Предприятието ще бъде проектирано да произвежда до 120 000 коли годишно. На свой ред Horse Powertrain обяви готовността си да достави първите 12 000 двигателя. Вече е известна предварителната начална цена на кросоувъра - 147 900 реала или приблизително 24 000 евро. Досега компанията има само един работещ прототип за тестване и не е обявила нови дати за стартиране на производството.

Lecar 459 Hybrid

Снимка: Lecar