Новото BMW Серия 5 с фирмен индекс G60 поставя стандарти не само по отношение на технологиите, но и при безопасността на автомобилите. Новото дигитално, динамично и за първи път изцяло електрическо BMW i5 получи най-високи международни оценки за безопасността си. Независими институти в Европа, САЩ и Южна Корея присъдиха своите най-високи оценки на BMW Серия 5. Тестващите екипи останаха впечатлени както от активните асистиращи системи, така и от пасивната безопасност на седана.

Оценка от 5 звезди в тестовете на независимия институт Euro NCAP

Независимите експерти по безопасността от Европейския институт за защита на потребителите Euro NCAP присъдиха на осмото поколение на BMW Серия 5 най-високата оценка от 5 звезди. Решаващ принос за оценката от 5 звезди на седана има всеобхватното серийно оборудване с важни за сигурността асистиращи системи.

Снимка: BMW Group

Всички асистиращи системи в новото BMW Серия 5 са сред най-добрите на пазара и впечатляват експертите по безопасност на Euro NCAP с набора от функции и надеждните си реакции. Новото BMW Серия 5 спечели точки и в областта на пасивната безопасност с иновативната интегрирана концепция за безопасност, която постоянно се развива от BMW. В допълнение към силно издръжливите носещи структури и прецизно проектираните зони за деформация се използва специфична за модела комбинация от прецизно координирани системи за задържане на пътниците.

Оценките на Euro NCAP са признати в цяла Европа като еталон за безопасност при злополуки и непрекъснато се доразвиват. Отличието с максимална оценка от 5 звезди се получава само от автомобили, които имат отлична защита срещу удар и също така са добре оборудвани с цялостна и съобразена с практиката технология за избягване на злополуки.

Награда на Застрахователния институт за пътна безопасност в САЩ

Американският Застрахователен институт за пътна безопасност също дава най-добрата възможна оценка - Top Safety Pick Plus. Това, което прави особено силно впечатление, е серийната асистираща система за предотвратяване на удари отпред, която постига отлични оценки както при дневни, така и при нощни тестове. В комбинация с осветителната система, това е решаващият фактор за най-високата степен Plus в рейтинга Top Safety Pick Plus.

Снимка: BMW Group

Това е най-високото отличие, което се присъжда от този институт. В различни тестове за сблъсък, интегрираната концепция за безопасност на новото BMW Серия 5 също доказва, че е гарант за пълна защита срещу наранявания, независимо от размерите и позицията на седене на пътниците.

Тестовата процедура на Застрахователния институт за пътна безопасност е еталонът за цялостна оценка на безопасността на нови автомобили на важния за BMW Серия 5 американски пазар и е съществено значение за решенията, взимани от корпоративните клиенти в САЩ.

"Най-безопасен автомобил на годината" от KNCAP в Южна Корея

В Южна Корея Министерството на транспорта присъди на BMW i5 отличието "Най-безопасен автомобил на годината". То се дава само на автомобила, който постига най-висок брой точки в KNCAP през съответната година. Независимите тестови екипи са впечатлени най-вече от ефективността на пасивната сигурност. Според тях тя е изпълнена на 99,5%.

Снимка: BMW Group

В Южна Корея максималният брой точки получи и системата за аварийно спиране за защита на пешеходци и велосипедисти. Максималната оценка получават и други асистиращи системи. Отличието "Най-безопасен автомобил на годината" в Южна Корея категорично доказва пионерската роля на BMW Group на един от най-важните единични пазари за BMW Серия 5.