През миналата година BMW представи първия концептуален модел от бъдещото електрическо семейство Neue Klasse, което ще постави началото на нова ера за марката. Прототипът на седан с четири врати BMW Vision Neue Klasse разкри как ще изглежда новият електрически автомобил в класа на Серия 3. Сега BMW представи концептуалния модел BMW Vision Neue Klasse X, който показва как ще изглежда новия популярен кросоувър, който ще замени настоящия електрически модел iX3.

Вижте как изглежда новото BMW Vision Neue Klasse X  >>  >>  >>

Новият визионерски автомобил на BMW Group осигурява поглед към бъдещия кросоувър на Neue Klasse. При BMW Vision Neue Klasse X естетиката, технологиите, динамиката, устойчивостта и философията на Neue Klasse се прехвърлят в сегмента на Sports Activity Vehicles (SAV). Серийното производство на новия напълно електрически вариант на новата архитектура ще стартира през 2025 година в завода на BMW Group в Дебрецен, Унгария.

Снимка: BMW

С прототипа BMW Vision Neue Klasse компанията BMW показа ясна картина на бъдещето на марката като седан на автосалона в Мюнхен IAA 2023. Най-новият визионерски автомобил вече осигурява информация за това как BMW си представя бъдещето на своите X-модели. BMW Vision Neue Klasse X е олицетворение на активен начин на живот, ефективна динамика и самоуверено присъствие.

Неговият външен вид съчетава ясен дизайнерски език на екстериора със светъл, просторен интериор. Специалното светлинно и звуково оформление в следващото поколение на BMW iDrive допълва интуитивното цифрово потребителско изживяване. Трите характеристики на Neue Klasse - електрически, дигитален и възобновим са разширени, за да включат и четвърто измерение.

Снимка: BMW

Радостта от шофирането, характерна за марката BMW, е издигната до ново ниво със система за контрол на задвижването и окачването, разработена специално за Neue Klasse и технологията BMW eDrive от шесто поколение. Всичко това е комбинирано с отговорна концепция за устойчивост при производството, експлоатацията, демонтажа и рециклирането.

Новаторската форма на контрола на задвижването и окачването гарантира уверено шофиране, адаптирано към индивидуалните нужди. Тя е базирана на нов софтуерен пакет, разработен самостоятелно от BMW Group, като позволява на автомобилите от Neue Klasse да постигнат винаги хармонично поведение на пътя.

Снимка: BMW

Новата електронна архитектура на бъдещите модели на Neue Klasse също е програмирана. Тя включва четири процесора, чиято изчислителна мощност е десет пъти по-голяма от тази на системите от сегашното поколение. Един процесор отговаря за електрониката на шофирането, вторият за автопилота и още два за бордовите системи. Двата от общо четирите нови процесора в автомобила ще осигуряват едно ново измерение на радостта от шофирането в Neue Klasse.

Новият двуобемен дизайн на прототипа BMW Vision Neue Klasse X има редуциран език на формите и осигурява голям скок при оформлението на екстериора и интериора. Напълно електрическата архитектура с по-голям просвет осигурява нови възможности за още по-разточително оформление на интериора. Тя осигурява дълго междуосие, къси надвеси и типичните пропорции за BMW.

Снимка: BMW

Големите остъклени повърхности и панорамният стъклен покрив осигуряват леко, обляно от светлина усещане за простор, което се допълва от текстил в топли цветове. За силното присъствие на визионерския автомобил допринася и новото лице на марката за моделите BMW X. Вертикално насочените LED модули дават нова интерпретация на типичния светлинен подпис на BMW.

В центъра на предната част е бъбрековидната решетка на BMW като триизмерна скулптура с вертикално насочени и осветени контури. В комбинация фаровете и бъбрековидната решетка създават светлинна графика, който се активира, когато се приближите до автомобила и която продължава и в интериора.

Снимка: BMW

Задната част също е мощна и атлетична. Задните светлини достигат далеч до центъра и осигуряват хоризонтална интерпретация на типичната L-образна форма за BMW. Техните елементи, изработени чрез технология за триизмерен печат, се контролират индивидуално с променлив интензитет на светлината, за да се постигне особено изразителен ефект на дълбочина.

Сливащите се остъклени повърхности и светлото лаково покритие на каросерията в сребрист цвят Coral осигуряват лекота на концептуалния модел BMW Vision Neue Klasse X. В задната част на страничните прозорци типичната за марката извивка на Хофмайстер е пресъздадена не чрез хромиран елемент, а чрез светлоотразителен печат, който в зависимост от перспективата осигурява прозрачна или огледална повърхност.

Снимка: BMW

Леко повдигнатата позиция на седене осигурява уверено усещане при шофиране. Оформеният по нов начин волан с мултифункционални бутони, централният дисплей с интуитивна сензорна функция и разширеното гласово управление на интелигентния персонален асистент на BMW осигуряват лесно и интуитивно взаимодействие между човека и автомобила.

Панорамният дисплей проектира най-важната информация по цялата широчина на предното стъкло. В серийните модели на Neue Klasse той ще бъде допълнен с модернизирания триизмерен проекционен 3D Head-up дисплей. Централният дисплей на BMW Vision Neue Klasse X е интегриран елегантно в арматурното табло и предлага оптимален достъп до всички мултимедийни функции на двамата пътника на предните седалки.

Снимка: BMW

Изобразените цветове се пренасят не само от вътрешното осветление, но и върху осветените текстилни повърхности на арматурното табло. Допълнителни възможности за индивидуализация осигурява представеният за пръв път персонален избор на лично звуково изживяване.

С тази дигитална функция пътниците имат възможност да осигурят съпровод от индивидуален любим звук при всяко пътуване. Генерираният в реално време и променящ се звук допълва потребителското изживяване. По този начин интериорът на BMW Vision Neue Klasse X се превръща в място за индивидуални изживявания.

Снимка: BMW

В новото BMW Vision Neue Klasse X автомобилната ефективност се издига на ново ниво. Съществен принос за това има вече шестото поколение на електрическата технология eDrive с 800-волтова система. Тя включва нови цилиндрични литиево-йонни батерийни клетки, които имат по-висока с над 20% обемна енергийна плътност. Те ускоряват скоростта на зареждане с до 30%.

Благодарение на тази технология, BMW Vision Neue Klasse X ще увеличи енергийната ефективност с 25%, а пробегът и скоростта на зареждане на батерията ще се увеличат с 30%. Новият кросоувър може да измине автономен пробег 600 км и допълнителен пробег от 300 км вече може да се презареди за 10 минути. По отношение на аеродинамиката, BMW Vision Neue Klasse X постига рекорден резултат с въздушното съпротивление, което е намалено с 20% спрямо сравним модел от актуалното портфолио от модели.