Маркус Дюсман, ръководител на Audi в германския автомобилен производител Volkswagen от 2020 г., беше принуден да признае в интервю за Ройтерс, че откровено слабите позиции на марката на китайския пазар на електромобили могат да бъдат укрепени чрез ускоряване на разработването на нови модели.

Компанията е готова да намали времето за разработка в тази област от сегашните 48 на 30 месеца. По-специално, процесите на разработване на софтуер за автомобилите Audi трябва да бъдат ускорени. Главният изпълнителен директор дори трябваше да признае, че Audi е готова да се учи от китайските си конкуренти, които произвеждат нови продукти изключително бързо. В световен мащаб той смята, че делът на електрическите автомобили в сегмента на премиум автомобилите ще достигне 60% или 70% до 2030 година. В Китай делът ще бъде още по-висок, така че Audi ще трябва да се съсредоточи върху най-големия пазар в света.

"В момента позицията на марката в Китай не е толкова силна, колкото ни се иска, защото Audi все още не разполага с оптималните автомобили по отношение на местните клиенти" - обяснява Дюсман. Между януари и март тази година Audi продаде малко над 3000 електрически автомобила в Китай, който е най-големият пазар на електрически автомобили в света.

Китайската компания BYD за първи път от много години насам успя да изпревари компанията-майка на Audi - Volkswagen по продажби през тази година, включително както на хибриди, така и на чисто електрически автомобили. BYD вече е лидер на китайския автомобилен пазар с дял от 11 процента.

Audi не е пускала нов електромобил през последните две години, а Q6 e-tron беше спрян до края на тази година заради проблеми със софтуера. До 2025 г. Audi планира да пусне на световния пазар повече от 20 нови модела, половината от които ще бъдат оборудвани с електрически двигатели. От 2026 г. Audi ще се откаже от нови модели с двигатели с вътрешно горене, въпреки че ще запази производството на този тип задвижване до 2033 година.

Компанията гледа с увереност и към пазара в САЩ в светлината на правителствените програми за стимулиране на икономиката там. Audi е готова да произвежда електрически автомобили за американския пазар както в завода си в Мексико, така и в завода на компанията майка Volkswagen в Тенеси. И в двата случая тя ще може да продава електрически автомобили в САЩ като част от субсидирана от правителството програма.